H.C. Østerby til minister: - Vi vil have mulighed for at sikre byen mod oversvømmelser

Holstebro er den kommune, som har fået mest vand det seneste år, og borgmesteren frygter for konsekvenserne, hvis ikke kommunen kan få lov at sikre sig mod vandet.

H.C. Østerby vil have hjælp fra Miljøministeren til at få lov at gennemføre projekt, som skal sikre Holstebro mod oversvømmelser.
H.C. Østerby vil have hjælp fra Miljøministeren til at få lov at gennemføre projekt, som skal sikre Holstebro mod oversvømmelser.
Foto: TV 2

Det har regnet, regnet og så har det regnet lidt mere det seneste år. Der er kommet så meget vand, at hvis der falder blot en milimeter regn mere inden nytår, så har det været det vådeste år nogensinde, siden der er blevet målt på nedbør.

Særligt i Holstebro har de mærket til det våde vejr, kommunen er den som har fået allermest vand i hele Danmark. Og det giver udfordringer, derfor har borgmesteren nu skrevet og bedt om hjælp hos Miljøminister Lea Wermelin.

- Jeg har skrevet et brev til ministeren om, at vi gerne vil ind under loven om kystbeskyttelse, fordi vi er en ud af 14 kommuner, som har det samme problem som 13 kystkommuner. Derfor vil vi gerne have lov til at lave et projekt, som sikrer storåen mod oversvømmelser de næste mange mange år, forklarer Borgmester i Holstebro, H.C. Østerby. 

Holstebro har haft massive oversvømmelser af flere omgange, og derfor har kommunen også kigget seriøst på udfordringerne med vandet i flere år.

- Der kommer mere og mere vand, og klimaet det ændrer sig, så derfor er det vigtigt for os, at vi kan sikre vores å, og vi kan sikre vores by, fortæller H.C. Østerby.

2:46
Holstebro Kommunes plan om at sikre byen mod oversvømmelse står tidligst færdigt i 2022.

Modstand mod beskyttelse

750 ejendomme i det centrale Holstebro med en værdi på fire milliarder kroner er i farezonen, hvis der ikke kommer en løsning på, hvad der skal ske med vandet.

2:30
I Thisted kæmpede de mod vandet i juledagene.

Kommunen har selv et forslag på, hvordan udfordringen kan løses. Men Danmarks Naturfredningsforening er imod projektet, og mener at der skal findes en som er bedre. Og det mener kommunen ikke er muligt. De mener, de har fundet en løsning, som er bæredygtig og sikrer vandmiljøet og kulturmiljøet bedst muligt.

Men kommer der er en klage, er de bange for, at projektet trækker i langdrag, og at der derfor er udsigt til en væsentlig forsinkelse af at kunne beskytte boligerne i området.

- Vi er i fuld gang og har både de lokale landmænd, Lystfiskerforeningen, Staten og Kulsturstyrelsen med. De eneste som er imod er Danmarks Naturfredningsforening, og der håber vi så, at vi kan blive fri for, at de kan påklage det endelige projekt, fortæller H.C. Østerby.