Hannes hjemtransport verdens længste

Turen fra Tyrkiet til Danmark var omkring 3800 kilometer. Det er verdens længste patientoverførsel i ambulance. (Foto: Ambulix)

Seks dage. Så lang tid tog det ambulancen at køre fra Danmark i torsdags for at hente 39-årige Hanne Tornvig, før hun i dag blev indlagt på et sygehus i jylland. Henrik Hachel var med på hele turen som ambulanceinspektør.

- Alle har stort set sagt, at det ikke kan lade sig gøre. Det er fantastisk, det kan ikke siges anderledes," siger Henrik Hachel, fra Ambulix.

Verdens længste tur

Turen er den længste patientoverførsel i ambulance nogensinde, 3800 kilometer. Ifølge Henrik Hachel gik turen fint.

- Jeg synes først og fremmest, det er dejligt, fordi patienten har en væsentlig fordel af at være hjemme i Danmark fremfor Tyrkiet.

Henrik Hachel kørte fra Danmark sammen med en sygeplejer-uddannet chauffør i torsdags. De ankom til Tyrkiet i søndags, hvor de mødtes med en læge og en sygplejerske mere, der fløj derned. Mandag hentede de Hanne Tornvig på sygehuset i Alanya og satte kurs hjem mod Danmark. Alle fire arbejdede gratis under hele turen for at gøre hjemtransporten mulig. Turen kostede i alt omkring 150.000 kroner.

- Benzinen alene kostede omkring 35.000 kroner, og derudover havde vi udgifter til en iltgenerator, en respirator for en sikkerheds skyld, udstyr generelt, slidtage på køretøjer og hotelovernatninger og flybilletter."

Overnatning i ambulancen

Det er begrænset hvor mange iltflasker der kan fragtes, før det er farligt gods. Derfor anvendte Ambulix en iltgenerator, der tager atmosfærisk luft ind og transformerer det til medicinsk ilt. Ambulancen de kørte i er en model A11, den er indrettet med en ekstra båreplads, hvor der er plads til at overnatte. Derfor kom ambulancen hurtigere hjem.

- Det er spørgsmål om planlæggelse. Vi skal have vores pauser, og vi skal have vores overnatning. Vi skal ikke spille hasard med os selv eller andre. Hvis vi skal køre længere end det her, så flyver vi chaufførerne ud på forskellige checkpoints, og så overtager de kørslen, forklarer Henrik Hachel.

Ambulix havde rekorden for længste patientoverførsel i forvejen. De er optaget i Guiness World Records for en patientoverførsel fra Lissabon, nu vil de søge om at blive optaget med turen fra Tyrkiet.