Handicappede får sparekniven

Holstebro Kommune åbner budgettet på psykiatri- og handicapområdet og et foreslår besparelser på 31,2 millioner på social- og sundhedsområdet

Kun 12 dage inde i det nye år, vælger Holstebro Kommune at genåbne budgettet på social og sundhedsområdet. Der skal nemlig spares, og især psykiatri- og handicapområdet står for skud.

Ifølge en pressemeddelelse fra kommunen foreslås det at spare 26,8 millioner kroner på psykiatri-, handicap- og hjerneskadeområdet. De øvrige 4,4 millioner kroner er åp ældreområdet, køkkenområdet, sundhedscentret og rehabiliteringsområdet.

Formand for socialpædagogerne i Midt- og Vestjylland, Peter Sandkvist, er målløs:

- Jeg har svært ved at gennemskue, hvad det her kommer til at betyde, hvis det bliver gennemført. Det er en fjerdel af det samlede budget for området. Det vil sige, at der vil blive sparet på personalet. Og det kan betyde mere vold i institutionerne fordi der ikke er personale nok. Er det rettidig omhu? Spørger Peter Sandkvist, som undrer sig over at besparelserne kommer nu, og som et lyn fra en klar himmel.

Baggrunden for besparelserne

Baggrunden for besparelserne på Social- og Sundhedsudvalgets område er den kraftige stigning i udgifterne til indsatsen for voksne på psykiatri-, handicap- og hjerneskadeområdet i 2008-2010.

Det er især nye brugere, der er årsag til de seneste års store stigninger i udgifterne. For to år siden var der godt 600 helårsbrugere på psykiatri-, handicap- og hjerneskadeområdet. Ved udgangen af 2010 var der 736 helårsbrugere. Altså 136 flere brugere i løbet af to år.

- Det siger sig selv, at det er helt nødvendigt at få knækket kurven i de senere års kraftige stigning i udgifterne til psykiatri-, handicap- og hjerneskadeområdet. Det er et enigt udvalg, der står bag handlingsplanen. Vi er klar over, at den kommer til at ramme hårdt hos både brugere og personale, men der er ingen anden udvej. Vi er nød til at holde balance mellem budget og regnskab. I modsat fald bliver vi efterfølgende modregnet i bloktilskud fra staten, siger formanden for Social- og Sundhedsudvalget, Anne Lise Holst Jensen.

Også de ældre skal mærke besparelserne

Udvalgsformanden peger også på, at konsekvenserne af forslagene til besparelser på ældreområdet er mærkbare. - Vi er nødsaget til at røre ved helt grundlæggende ydelser, siger hun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Sundhed.