Hård kritik af nyt udspil om kronhjorte: - Det vil gøre jagten elitær

Miljøministeren vil undgå trofæjagt ved at indføre arealkrav for jagt på de ældre hanner. Jægerne og Venstre mener, at det vil ramme skævt.

Et forslag fra miljøminister Lea Wermelin (A) har fået flere jægere op i det røde felt.

Ministeren og hendes støttepartier vil indføre et arealkrav for jagt på kronhjorte, men det vil ifølge kritikere ramme skævt og gøre det svært for jægere at nedlægge et krondyr.

- I fremtiden bliver det dem, der har en stor tegnedreng eller kender nogen med en god jagt, der får muligheden, siger hovedbestyrelsesmedlem i Danmarks Jægerforbund, Norbert Ravnsbæk fra Holstebro.

Lea Wermelin mener, at der bliver skudt for mange ældre hanner blandt kronvildtet. Det er ældre dyr med store gevir, som ifølge ministeren er eftertragtede blandt mange jægere. Jagten giver en skævvridning i køns- og aldersfordelingen, og dermed bliver der langt mellem de ældre hanner.

Et arealkrav vil betyde, at der vil komme en begrænsning på, hvor mange hanner (som kaldes kronhjorte), der må skydes på en ejendom - afhængigt at størrelsen.

Kravet vil ikke betyde noget for jagten på hunner (hinder) og de unge dyr (kalvene).

Norbert Ravnsbæk er medlem af hovedbestyrelsen i Danmarks Jægerforbund.
Norbert Ravnsbæk er medlem af hovedbestyrelsen i Danmarks Jægerforbund.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Miljø- og Fødevareministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at seks ud af syv organisationer i Vildtforvaltningsrådet støtter forslaget. Til gengæld bakker Venstres medlem af Folketingets miljø- og fødevareudvalg, Thomas Danielsen, op om kritikken fra Norbert Ravnsbæk.

- Når regeringen laver en arealbegrænsning, gør man jagten elitær i stedet for  folkelig. Vi kan bare kigge til vores nabolande som Tyskland, Holland og så videre. Der er jagten for eliten, hvorimod det er en folkesport i Danmark, siger Thomas Danielsen.

Socialdemokraternes miljøordfører Mette Gjerskov deler dog ikke bekymringen. 

- Det her handler kun om hannerne. Der er ikke lagt op til begrænsninger på hunnerne og kalvene, så muligheden for at jage vil være der uanset hvad, siger hun.

Gjerskov mener, at for meget trofæjagt er skyld i, at der er for få hanner. 

- Til gengæld er der masser af hunner og kalve, og det er ikke en sund bestand, siger hun.

 

 


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Politik.