Gik fra at frygte ulven til at acceptere den: Ny ulveplan skal få flere til at få det som Ann Sofie Hermansen

Frygten for ulven skal både anderkendes, respekteres og reduceres. Sådan står der i den nye ulveplan fra Vildtforvaltningsrådet.

2:22
En af de næste oplagte zoner er Klosterheden, hvor en stor hanulv går rundt og venter på en mage som senere kan blive til en større ulveflok
Foto: Marc Killigren Akselsen, TV MIDTVEST

Det er langt fra alle der er trygge ved ulven, og det skal der tages hånd om. Sådan lyder det fra Vildtforvaltningsrådet i den nye ulveplan.

For med mange flere ulve på vej, vil flere områder blive såkaldte ulvezoner. I Klosterheden går en stor hanulv lige nu og venter på en mage. Og det kommer til at kræve en stor indsats fra myndighederne, at få de lokale til at acceptere at flere ulve er på vej.

quoteJeg tror simpelthen på at oplysning, information og formidling er vejen frem til, at det her bliver mindre polariseret.

Ann Sofie Hermansen

Det ved Ann Sofie Hermansen, for da ulven ankom ved hendes bopæl, var det mere frygt end accept, som fyldte hos hende.

- Jeg bevægede mig slet ikke rundt i de områder - altså i Stråsø Plantage - eller gik tur med hunden derude, forklarer Ann Sofie Hermansen.


Dialog skal hjælpe på frygten

For at få flere i området til at føle sig trygge med ulven som nabo i Stråsø Plantage, blev borgerforeningen i Idom Råsted tilbudt at deltage i et dialogprojekt. Her har forskere af flere omgange været på besøg for at skabe mere viden om ulven og dens adfærd.

- Idéen om dialoggruppen har ikke været at gøre os ens, men det har været at gøre plads til de holdninger der er. Og på et fælles vidensgrundlag, fortæller Ann Sofie Hermansen.

Efter at have været med i gruppen accepterer hun i dag, at Danmark er et ulveland. Præcis sådan en oplevelse håber Vildtforvaltningsrådet flere får, derfor vil de permanent sørge for dialoggrupper, når nye ulvezoner popper op.

- Det synes jeg, der er grund til at gøre honnør for. Jeg tror simpelthen på at oplysning, information og formidling er vejen frem til, at det her bliver mindre polariseret end det er, siger Ann Sofie Hermansen.

En god løsning

Ved Klosterheden og Asp Borgerforening skaber den nye gæst i skoven lige nu en del uro.

- Altså jeg ved at der er nogle der er bekymret, der har oplevet noget der har været træls, men der er også rigtig mange der ikke er bekymret, fortæller Marie Uth Sørensen, som er formand for Asp Borgerforening.

Derfor tror de også at dialoggrupper, hvor der bliver delt viden om ulven, kan være vejen til et liv med rovdyret i Klosterheden, og færre udfordringer i fremtiden.

- Det giver jo rigtig god mening, at der er noget dialog omkring det. Så det tænker jeg kan være rigtig godt, og et rigtig godt tiltag, hvis der har været rigtig gode erfaringer med det i Idom-Råsted, så er det da helt sikkert noget vi kan kigge på her, fortæller Marie Uth Sørensen.