Giga skattesmæk til lille idrætsforening: - Så mange penge har vi ikke

Idrætsforeningen i Vinderup havde en klar opfattelse af, at de blev momsfritaget for udgifterne til et kunstgræsanlæg. Så kom SKAT med en hidsig melding.

Anlægget i Vinderup står knivskarpt. Men der er et dyrt mellemværende
Anlægget i Vinderup står knivskarpt. Men der er et dyrt mellemværende
Foto: Vinderup IK

Det var med stor glæde og optimisme, at Vinderup IK i 2021 kunne tage et topmoderne kunstgræsanlæg i brug. Men nu har en økonomisk misforståelse taget toppen af euforien. Godt og vel.   

- Vi er meget kede af den her situation. Vi lavede banen for at udvikle klubben, ikke for at afvikle den, siger Rasmus Visholm Jensen, der er formand for Vinderup IK.

Ikke desto mindre kan det grønne kunstgræs i sidste ende komme til at tage livet af den lille fodboldklub nord for Holstebro. 

900.000 kroner kom ikke

Det tog i alt Vinderup IK otte år at få tilladelser, støtte og kapital til at kunne bygge kunstgræsbanen, der skulle holde byens fodboldspillerne i form henover de kolde måneder. 

I løbet af hele processen var klubben i den tro, at sådan et projekt i foreningsregi og med kommunal støtte var undtaget af moms.

Ifølge klubben selv, var det nemlig sådan, reglerne var, da de i 1987 byggede klubhus. Det var ligeledes sådan, vejledningen lød fra både en skattemedarbejder og en revisor. 

- I hele forløbet var alting beregnet uden moms, da vi jævnfør bestemmelserne var momsfritaget og derved ikke skulle betale moms. Vi var helt klar over, at vi skulle lægge momsen ud i første omgang, for så senere at få den tilbage, skrev klubben sidste uge i et facebook-opslag.

Fodboldklubben vil nu i samarbejde med specialister undersøge, om beløbet er rigtigt
Fodboldklubben vil nu i samarbejde med specialister undersøge, om beløbet er rigtigt
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Vinderup IF betalte alle anlæggets regninger med moms, og forventede altså så, at de kunne hive de 900.000 udlagte momskroner tilbage i en ansøgning sidste efterår. 

Det blev desværre ikke til andet end et klokkeklart afslag fra SKAT. 

- Det er et meget hårdt slag i ansigtet i forhold til det, vi havde regnet med. Vi har ikke lige 900.000 kroner, siger Rasmus Visholm Jensen.

Klubben anerkender fejl

Tirsdag aften holdt Vinderup IK generalforsamling, hvor bestyrelsen blandt andet redegjorde for den økonomiske situation. 

- Selvfølgelig var der en del kritiske spørgsmål. Det er klart, siger Rasmus Visholm Jensen. 

Hovedbudskabet var, at bestyrelsen var indforstået med, at reglerne ikke var ordentligt forstået. De var ikke momsfritaget under byggeriet, og de kan derfor ikke forvente nogen refusion. De er dog fortsat ikke helt enige i størrelsen på det momsbeløb, SKAT har kradset ind.

- Vi skal nu have hjælp fra specialister til at stille de rigtige spørgsmål og få kigget helt ned i beløbene. Derfra må vi se på, hvilke muligheder vi har for at få afviklet det her over tid, siger Rasmus Visholm Jensen.

Det er nemlig den eneste mulighed, klubben kan få øje på. At få lavet en ordning, der lader Vinderup IK afdrage momsgælden over en årrække. Eventuelt i samarbejde med kommunen. Klubben har nemlig langt fra en lille million stående på kontoen.

- Det er en meget sej bakke, vi skal op ad nu. Vi forventer ikke, at Holstebro Kommune står med en stor pose penge, men vi har involveret dem, siger formanden.

Klubben har valgt at udsætte godkendelsen af årets regnskab til en ekstraordinær generalforsamling til marts, hvor de forventer at have det fulde overblik over den økonomiske situation.

- Vi er ydmyg omkring det, for det er et stort hak i vores økonomi. Men vi har lagt rigtig mange timer i det her projekt, og vi er fortrøstningsfulde omkring, at vi klarer den, siger Rasmus Visholm Jensen.