Gert Normann Andersen kaster sig ud i nyt museumsprojekt

Han har sat flere verdensrekorder med sit dykkerfirma. Nu barsler Gert Normann Andersen med et nyt museum med eksplosive fund fra dykkertogter.

9:32
TV MIDTVEST fulgte en dag lige i hælene på Gert Normann Andersen. Her kan du se reportagen.

Han har brugt en stor del af sit arbejdsliv under havet eller på havet på et dykkerfartøj.

Og så har han brugt en lige så stor del af sit liv på at skabe et stort firma.

Et par museer er det også blevet til på cv´et.

Og det stopper ikke her.

Selvom Gert Normann Andersen har passeret de 70 år i 2018, så er der flere nye ideer på tegnebrættet.

Men det er ikke studenterhuen, der har banet vejen frem til hans mange succeser.

- Min skoleuddannelse er til og med 8. klasse. Så det var ikke noget at råbe hurra for.

- Det er de opgaver, jeg har fået igennem livet, hvor jeg har sat mig ind i tingene, som har været vejen frem, så det har været på den hårde måde. Men omvendt så har interessen jo også været der, fortæller iværksætteren fra Holstebro.

Gert Normann Andersen
Gert Normann Andersen
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Et firma der sætter verdensrekorder

Han ejer Jydsk Dykkerfirma. I dag går det under et mere internationalt klingende navn: JD-Contractor. Firmaet lægger blandt andet søkabler ned på havbunden i hele verden og har cirka 120 ansatte. I branchen er firmaet indehaver af flere verdensrekorder i at lægge de tungeste og tykkeste søkabler ud.

Gert Normann Andersen har dykket siden 1965. Når der har været ledig kapacitet til det på hans skibe, har han ivrigt dykket efter genstande fra de to verdenskrige, og han er ikke i tvivl om, hvad der driver ham.

- Hvad er der bag det næste hjørne? Hvad ligger der nede på havbunden? Hvad er historien bag ved?

- Jeg kan simpelthen ikke lade være. Jeg er så priviligeret, at jeg får lov til at gøre alt det, jeg gør. Det kan man ikke stoppe med, fastslår han.

Gert Normann Andersen med sin første dykkerdragt.
Gert Normann Andersen med sin første dykkerdragt.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Krig er tåbeligt

De mange fund på havets bund har været medvirkende til, at Gert Normann Andersen i 2015 kunne indvie et helt museum om 1. Verdenskrig - Sea War Museum Jutland, som ligger i Thyborøn.

Og hvis man tror, passionen for at dykke efter krigsgenstande skyldes en lidenskab for død og ødelæggelse, så tager man helt fejl. 

- Mange tror, at det her er et krigsmuseum, men det er et antikrigsmuseum, hvor her går det op for folk, hvor alvorlig og frygtelig krig er. 

1:10
Se også: Dykkeren Gert Normann Andersen vil satrte sit eget private vrag-museum

- Jeg hader krig. Jeg synes, det er fuldstændigt tåbeligt. Utroligt man ikke er blevet klogere den dag i dag. Selv her i Danmark. Jeg fatter ikke en brik af, at man kunne komme i tanke om at gå i krig i Irak efter 130 år uden krig, siger Gert Normann Andersen.

Sea War museet i Thyborøn handler udelukkende om 1. Verdenskrig.  Gert Normann Andersen og hans team har indsamlet mere og mere, som ikke er fra 1. Verdenskrig. Så kom ideen til at lave endnu et museum om miner og kanoner.

Arbejdet med 1. og 2. Verdenskrig er blevet et livsprojekt for Gert Normann Andersen.
Arbejdet med 1. og 2. Verdenskrig er blevet et livsprojekt for Gert Normann Andersen.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

- Navnet bliver Eksplosionsmuseum. Det sælger til børn. Man bliver nysgerrig. Der vil både være miner, kanoner og torpedoer, og alt der kan eksplodere, fortæller Gert Normann.

Økonomisk frihed

Arbejdet med 1. og 2. Verdenskrig er blevet et livsprojekt for Gert Normann Andersen. Udover Sea War Museum har han taget initiativ til en mindepark, som ligger ved siden af museet i Thyborøn. Her mindes ofrene fra verdens største søslag, Jyllandsslaget i 1916.

2:13
Se også: Gert Normann Andersen åbner museum med fund fra 50 års jagt på fortidslevn på bunden af havene.

Efter at have overgivet styringen i firmaet til sin ældste søn, Rasmus Normann Andersen, nyder senior at kunne hellige sig de sjove projekter - dem, der bringer ham på skattejagt på havets bund. I dag er der også økonomisk frihed til den del. Familien Normann Andersen blev noteret som numnmer 76 på en liste over Danmarks rigeste i 2017

- En af de bedste dage i mit liv var den dag, vi sagde farvel til vores banker. Vi havde ikke brug for dem mere. Nu har vi kun penge indestående i banker. Vi har ingen lån overhovedet - hverken i ejendomme eller skibe.

- Det er ren lykke. Så er du ikke afhængig af nogle. Vi er enormt fri sådan set, og et år, hvor det går dårligt med ordre, så har vi råd til at stå det igennem. Vi skal ikke ud, hvor vi skal låne penge, siger Gert Normann Andersen.

Gert Normann Andersen sammen med produkthandler Orla Rasmussen i Bjerringbro. Orla Rasmussen har doneret sine kanoner til den kommende Eksplosionsmuseum i Thyborøn.
Gert Normann Andersen sammen med produkthandler Orla Rasmussen i Bjerringbro. Orla Rasmussen har doneret sine kanoner til den kommende Eksplosionsmuseum i Thyborøn.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Hvis Gert Normann Andersen skal se på sin livsbane fra et mere filosofisk perspektiv, bliver konklussionen følgende:

- Hele livet er et spørgsmål om tilfældigheder, valg og konsekvens. Der er nogle tilfældigheder, der gør, at du kan træffe nogle valg, og så er der en konsekvens af de valg, konstaterer den 70-årige dykker og iværksætter.

 

TV MIDTVEST fulgte en dag lige i hælene på Gert Normann Andersen. Her kan du se reportagen.

9:32
En dag med Gert Normann Andersen