Gennembrud: Dansk vaccine mod klamydia virker

For første gang har man med succes afprøvet en vaccine mod den udbredte kønssygdom klamydia på mennesker, og det vækker glæder i Holstebro.

Danske forskere har som de første i verden haft succes med at afprøve en vaccine mod klamymida på mennesker.

Og det er en nyhed der vækker begejstring hos Kondomeriet, der arbejder for at forebygge kønssygdomme hos unge i Holstebro Kommune.

- Det er super, og det gør mig rigtig glad. Det gør os ikke arbejdsløse, for der er altid behov for at snakke seksuel sundhed, men det kan være vi kan snakke lidt mere om de sundhedsfremmende ting i stedet for de sygdomsforebyggende, siger Lone Kjær Hein, der er sundshedsplejerske og stor for driften af Kondomeriet i Holstebro.

Klamydia er den mest udbredte kønssygdom i Danmark. Sidste år blev 33.415 danskere konstateret smittet med klamydia. Det er i gennemsnit 91 om dagen, og tallet er steget markant de seneste 20 år.
    
Det reelle antal smittede er ifølge fagfolk mindst dobbelt så højt, da de fleste ikke bliver testet.

Lone Kjær Hein, sundhedsplejerske og ansvarlig for driften af Kondomeriet i Holstebro Kommune, fortæller, hvorfor hun synes, det er godt med en vaccine.

Et gennembrud

Statens Serum Institut (SSI) har i samarbejde med Imperial College i London testet en dansk udviklet vaccine på 35 britiske kvinder. Og resultaterne var opløftende.

Vaccinen virkede efter hensigten hos alle testede kvinder. Det skriver Politiken.

Afdelingschef i SSI Frank Follmann, der tirsdag præsenterer resultaterne i en artikel i det anerkendte tidsskrift The Lancet Infectious Diseases, kalder resultaterne et "gennembrud".

- For os er det et stort gennembrud. Vi har arbejdet med det her i 15 år, og klamydia-feltet har endnu ikke bragt en vaccine i klinisk afprøvning. Så for os er det et stort gennembrud.

- Det vil være første step på en forhåbentlig videre færd mod at lave en vaccine, siger han til Ritzau.

Forsøger at forebygge

Ifølge Statens Serum Institut forventer man ikke, at vaccinen er at finde på markedet før om mindst fem år.

Ind til da fortsætter Kondomeriet som hidtil med at oplyse de unge om klamydia og forebygge ved brug af kondom.

- Hvis man kunne lære unge og voksne at bruge kondomer, så kunne vi undgå sexsygdomme. Vores oplevelse er, at de unge er gode til at bruge kondomer, men de er ret hurtige til at lægge dem igen. Det er vigtigt, at man er testet, inden man gør det, fordi man kan sagtens have klamydia uden at vide det, siger Lone Kjær Hein.

Det er nemlig flere fordele forbundet med at bruge kondom.

- Vi snakker meget med de unge om, hvordan man kan have sjov, sikker og dejlig sex ved brug af kondom. Drenge kan eksempelvis holde i længere tid. 

- Kondomerne fås også i forskellige farver og med smag, riller og dupper, og det gør sexlivet lidt mere spændende. Det fjerner klamydiavaccinen jo ikke, men det kan være med til, at man ikke skal være så bekymret, siger hun.

Klamydia rammer årligt 131 millioner mennesker verden over.

Tabubelagte emner om sex og seksualitet skal frem i lyset i et nyt kondomeri, som åbnede i Center for Sundhed i Holstebro for under et år siden.

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Sundhed.