Frygtet minksygdom har ramt vestjyske minkfarme

Den frygtede minksygdom plasmacytose har endnu engang ramt flere vestjyske minkfarme.

Den frygtede minksygdom plasmacytose er konstateret på fem farme omkring Holstebro. Yderligere to er under mistanke. På verdensplan er plasmacytose den mest tabsvoldende infektionssygdom for pelsdyrerhvervet.

Dyrene bliver syge med symptomer som åndedrætsbesvær, nedsat appetit, mindre frugtbarhed og større dødelighed. Desuden bliver pelsens kvalitet ringere.

Ifølge formanden for Holstebro-egnens Pelsdyravlerforening, Kevin Andreassen, er pelsdyravlerne rimeligt enige om at anbefale, at dyrene bliver slået ned for at undgå at smitten spreder sig.

Værste konsekvens for avlerne kan være, at hele besætninger bliver slagtet, så avlerne må starte forfra. Nu bliver alle farme i området testet for, om smitten har bredt sig.

Anmeldepligtig sygdom

Plasmacytose skyldes et virus, som smitter gennem urin, spyt og afføring. Der går et par måneder fra minken er blevet smittet, til den viser symptomer.

Plasmacytose er anmeldepligtig, det vil sige at hvis en minkproducent har mistanke om at hans farm har et udbrud af plasmacytose, skal minkene blodprøvetestes for at udelukke et udbrud.

Der kan ikke vaccineres mod plasmacytose.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Erhverv.