Frisk asfalt på Holstebromotorvejen

Det syder og damper af frisk asfalt på Holstebromotorvejen. Den 28. maj bliver bilerne sluppet løs på de første ti kilometer af den jomfruelige asfalt vest om Herning.

Det er ikke kun supersygehuset ved Gødstrup, der begynder at ligne noget. I forgrunden toner ti kilometer motorvej frem.

Om små to måneder triller der ikke tromler, men biler på den jomfruelige asfalt.

- Vi har super travlt. D. 28. maj åbner vi de første ti kilometer motorvej fra Snejbjerg og næsten op til Sinding, fortæller Projektleder ved Vejdirektoratet, John Kjærsgaard.

Asfalt i lange baner

Oppe over Herningsholm Å er asfaltfolket i fuld sving med de sidste lag på motorvejen.
Her hvor vejen slår en bugt er det ikke bare at lægge asfalt ud i en køre.

For hver tyvende meter bliver det kontrolleret, at asfalten har den rette hældning, så biler der kommer med 110 kilometer i timen følger vejbanens forløb helt naturligt.

Arbejdet med at bygge motorvejen gik i gang i 2014. Nu hvor vi skriver 2017 skinner solen og arbejdet med at bygge motorvej tager hul på sit tredje forår.

Holder tidsplanen

Det var egentlig meningen at motorvejen skulle være færdig sammen med sygehuset i Gødstrup. Men af mange årsager er sygehuset udskudt til 2020, mens motorvejen drøner videre efter tidsplanen.

- Vi er meget stolte over at vi holder tidsplanen. Det gør vi på alle 40 kilometer af byggeriet, fortæller John Kjærsgaard.

Midt- og Vestjylland er motorvejsland

Men det er ikke kun den stærke lugt af frisk asfalt der er forårsbebuder. På den nordligste del af motorvejsbyggeriet omkring Holstebro har plusgraderne sat gang i jordarbejdet. Her triller dumperne i pendulfart lige uden for Mejrup.

Sådan ser motorvejen ud fra oven. Vi tog turen fra Aulum til Holstebro.

- Vi er i gang med at hive 650.000 kubikmeter sand op af den store råstofgrav ved Mejrup. Det skal bruges til at anlægge  godt otte kilometer af strækningen heroppe, fortæller Projektleder fra Vejdirektoratet, Janie Ibsen.

Ifølge Janie Ibsen er det en kæmpe fordel at Midt- og Vestjylland har så meget sand i undergrunden.

- Det gør at vi ikke skal fragte sand langvejsfra, men kan hive det op lige ved siden af motorvejen. På den måde undgår vi også at genere trafikanterne på hovedvejene med store lastbiler, siger Janie Ibsen.-

Løbeskoene får den første kontakt

Når tromlerne bliver stille og asfalten ligger der bliver det ikke gummidæk, men gummisko,  der får den første kontakt med den jomfruelige asfalt.
d. 28 maj, når de første ti kilometer åbner fra Snejbjerg ved Herning og op til syd for Sinding, så bliver det fejret med fest, motionsløb og minister der klipper snoren.

- Vi håber på, at mange vil dukke op til dagen og fejre at vi kan åbne det første stykke af motorvejen som vi kalder for Messemotorvejen, fortæller John Kjærsgaard.

Men før der kan blive fodfest er det tromlerne der nu tager den sidste dans med den varme asfalt.

Hele Holstebromotorvejen forventes at være færdig ved udgangen 2018.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Trafik.