Forgiftede æg var på vej til sygehuspatienter

500 æggemadder blev stoppet inden patienterne i Holstebro, Herning, og Lemvig skulle have haft dem til aftensmad.

00:17

Hospitalsenheden Vest destruerer 500 æggemadder, der er forurenet med fipronil

Patienter på sygehusene i Herning, Holstebro og Lemvig undgik med nød og næppe at spise æg, der er forurenet med det ulovlige insektmiddel fipronil.

Da ernæringsenheden fik besked om at destruere æggene klokken 10.33 var der allerede smurt 500 æggemadder, der var pakket og klar til patienterne.

- Det er de æg, der er dårlige. Vi har været inde i skraldespanden og rode efter den spand, hvor vi har dem fra, og det er de dårlige æg, siger økonoma Ida Kamp fra Ernæringsenheden. 

Alle æggemadderne blev smidt ud Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

I følge fødevarestyrelsen er æggene distribueret via Danæg Products fra en belgisk underleverandør.

I alt er 20 tons kogte og pillede æg solgt til kantiner, køkkener, cafeer og cateringvirksomheder, skriver fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

- Det er jo rigtigt træls, siger økonoma Ida Kamp.

Hos ernæringsenheden endte alle æggemadderne i affaldsspanden. 

- Det er spildt arbejde. Lige bestemt æggemadder er jo en af de ting, der tager rigtig lang tid at lave, siger økonomaen.

Den europæiske æggeskandale begyndte, da det kom frem at Hollandske og Belgiske æggeproducenter igennem flere måneder havde sendt millioner af forgiftede æg ud på det europæiske marked. 

Køkkenpersonalet havde smurt æggemadder til patienter i Holstebro, Herning og Lemvig Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Ind til i går var der ikke fundet forurenede æg i Danmark. Men onsdag kom det frem, at der var blevet fundet 40 kogte, pillede æg hos en jysk bager forurenet med fipronil.

Fipronil bruges mod lus, lopper og mider. 

Prøver har i følge fødevarestyrelsen vist at indholdet af fipronil i æggene, ikke er på et sundhedsskadeligt niveau. Men da fipronli er ulovligt i fødevarer, har fødevarestyrelsen pålagt Danæg Products at trække æggene tilbage fra deres kunder. 

Klokken 10.33 fik køkkenpersonale besked om at destruere æggene. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

- Jeg synes jeg har været i gang i lang tid her i formiddag, men nu starter vi for fra. Men pyt med det, siger Ida Kamp, økonoma hos Hospitalsenheden Vest.

I stedet for æggemadder til aften, så står den på flæskesteg. 

Læs også Giftigt luse-middel i danske æg