Folkeskolen mangler penge til vikarer

Vikarerne i folkeskolen er mange steder sparet væk. Det betyder dårligere kvalitet i undervisningen.

Økonomien i landets folkeskoler er nu så presset, at der mange steder ikke er råd til at ansætte vikarer, når det faste lærerkorps er syge eller har fravær.

Særligt de mindre skoler har svært ved at få pengene til at slå til. Derfor må der findes alternative løsninger, når lærerne er syge.

Eleverne må ind i andre klasser

På Sevel Skole betyder den trængte økonomi, at eleverne bliver fordelt rundt i andre klasser, hvis deres egen lærer ikke er der til at undervise dem. Hvis læreren i 0. klasse eksempelvis er syg, så skal en gruppe af eleverne ind i 5. klasse. Omvendt må en gruppe elever fra 2. klasse ind i børnehaveklassen, hvis deres lærer er syg.

Ordningen gælder for alle elever, og den er lavet i ren og skær nød.

- Det er i dén grad en nødløsning. Vi gjorde ikke det her, hvis ikke vi var tvunget til det, siger Mie Thorsen, der er formand for skolebestyrelsen på Sevel Skole. 

Situationen i Sevel efterlader både utrygge forældre og frustrerede forældre.

- Jævnfør den nye folkeskolelov, så skal vores børne blive så dygtige som muligt, og det gør man ikke ved at sidde som påhæng i en klasse, siger Mie Thorsen. 

Dårligere undervisning

De voksende problemer med vikardækningen bekymrer også lærerne på den lille landsbyskole. Konsekvensen er ringere kvalitet i undervisningen. 

- Det her minder jo lidt om opbevaring. Kerneydelsen i folkeskolen er god undervisning, så det er et problem, at man ikke har uddannet personale til det, siger Torben Voss, der er formand for Vestjysk Lærerkreds.

Skarp kritik 

Organisationen Skole og Forældre retter også en skarp kritik af de mange nødgreb, der bliver brugt for at løse problemerne med at skaffe vikarer. 

- Det her er ren og skær opbevaring og pasning af børnene, og det er simpelthen ikke værdigt, at man gør det ude på skolerne, siger Mette Witt Hagensen, der er formand i organisationen Skole og Forældre. 

Socialdemokratiets undervisningsordfører, Annette Lind, forudser, at problemerne blot vil blive endnu større med en ny liberal regering. 

- Jeg må bare sige, at det nok bliver værre, fordi den nye liberale regering har varslet, at der skal være endnu færre penge til vores velfærd i fremtiden, siger Annette Lind til TV MIDTVEST. 

Nu vil hun have undervisningsminister, Merete Riisager fra Liberal Alliance, til at gå ind i sagen. 

- Vi bliver nødt til at se på, om det er et stigende problem, og om det er et landsdækkende problem. Så jeg vil bede ministeren om at kortlægge det, og så må vi se på, hvad vi kan gøre herfra, siger Annette Lind. 

Folkeskolen har ikke råd til vikarer

 


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Uddannelse.