Flygtninge løser mangel på arbejdskraft

25 flygtninge har fået job med at skære og pakke pyntegrønt på en virksomhed nær Holstebro.

Folk fra nærmest hele verden er i lige nu i fuld gang med at pakke gran og pyntegrønt i Vemb.

Virksomheden Bøggild og Rasmussen Skovprodukter har ansat 25 flygtninge, der siden 1. oktober har høstet og pakket pyntegrønt.

De udfylder funktioner, som er svære at få danskere til at udfylde. Arbejdet foregår på overenskomstmæssige vilkår.

- Det er svært at finde arbejdskraft. Vi har prøvet med Facebook-opslag og har søgt veteraner, men der har ikke været noget respons på det. Så vi har været nødt til at søge nye muligheder. Vi vil også gerne have andre ind end kun østeuropæere, siger Jannik Bøggild Rasmussen, direktør i Bøggild og Rasmussen Skovprodukter.

I virksomheden arbejder 25 danskere, 25 flygtninge og 25 østeuropæere sider om side. Og det giver udfordringer.

- De største udfordringer er simple ting som forståelsen af et sprog, men det finder vi ud af ved at kommunikere med hænderne. Men det er sjovt - også at se hvordan de udvikler sig. Og det giver nogle gode oplevelser som  eksempelvis at se hvordan rumænere og flygtningene går og joker med hinanden, siger Jannik.

Og flygtningene er glade for at komme i arbejde.

- Jeg er selvstændig, så jeg arbejder hårdt, og det er godt for mig. Jeg er fri for stress. Og hvis jeg er på arbejde, har jeg travlt og har ikke tid til at stresse over mit land eller andre ting, siger Zeru Gebremechael fra Eritrea, der har været ansat hos Bøggild og Rasmussen Skovprodukter i et år, og som har været i Danmark i lidt over to år.

Virksomheden regner med, de i år vil sælge op mod 1.000 tons pyntegrønt og 300.000 kasser mos.

Folk fra nærmest hele verden arbejder side om side hos Bøggild og Rasmussen Skovprodukter i Vemb.