Flere unge i Holstebro kommune ryger hash

Knap 70 fagpersoner fra Holstebro Kommune er i disse dage samlet til kusus om unges misbrug af hash. Et misbrug, der er stigende blandt de unge.

hash unge

17.000 unge i Danmark har et dagligt forbrug af hash. I Holstebro Kommune oplever de, at det er blevet hipt og in at ryge hash. Og netop den tendens er noget af det, der i disse dage er i fokus på et kursusarrangeret af Holstebro Kommune i Tarm.

Knap 70 fagpersoner deltager. Alle er de alt fra behandlere og sundhedspleje til politi og lærer. En af arrangørerne mener, det er vigtigt, at der kommer mere fokus på de unges hashmisbrug

- Jeg synes jo, der er sket et stort skred i forhold til, at det er mere legalt at bruge hash nu, og det synes jeg er rigtig, rigtig træls, siger Jon A. Jørgensen, der er SSP-koordinator i Holstebro Kommune.

Kim Møller, der er lektor i kriminologi ved Aalborg Universitet har forsket i, hvordan hashmisbruget tvinger de unge ud i kriminalitet.

- De skal ud på et sort marked for at anskaffe det, og de omgås nogle tabere. De spilder deres tid, som de kunne have brugt mere fornuftigt på uddannelse og arbejde og på at stifte familie, lyder det fra Kim Møller.

Ifølge Center for Rusmiddelsforskning har 200.000 unge mellem 15 og 25 år røget hash det seneste år, og problemet er stigende.

- De seneste 25 år har vi set to store udviklinger. En kæmpe stigning op gennem 90’erne efterfulgt af en stabilisering i 00’erne og så overraskende en mindre stigning her de sidste par år, siger Kim Møller.

SSP-koordinatoren i Holstebro Kommune har et bud på, hvorfor forbruget er stigende.

- Hiphop-kulturen har gjort meget, at det er blevet in at ryge hash, og vi ser mange prominente personer. Det kan være rockmusikere, men det kan også være politikere, der synes, at det skal legaliseres. Så de unge står jo der og overvejer, hvad de skal, og hvad de egentligt skal mene. Når deres idoler ryger hash, jamen så kan de jo også lige så godt selv gøre det, siger Jon A. Jørgensen.

Et af formålene med kurset er, at de personer, der er i kontakt med de unge til dagligt, skal blive bedre til at hjælpe og spotte et misbrug

- Rigtig mange af de her unge mennesker, vi har snakket om, de der 17.000, som har et stort forbrug, de kommer jo ikke i behandling, påpeger Ellinor Normann, der er behandler i Center for rusmidler og forebyggelse

Hun oplever også, at flere unge synes, det er okay at ryge hash.

De ser ikke sig selv som misbrugende, netop fordi hashen er blevet legaliseret. De har sådan en, det er okay, at vi lige ryger en joint en gang imellem. Så når ikke man opfatter sig selv som misbruger, så kommer man ikke ned over dørtrinnet til behandlingen, lyder det fra Ellinor Normann.

Undersøgelser viser, at 10 procent af en ungdomsårgang ryger hash.

Kurset i Tarm forsætter med oplæg og gruppearbejde i løbet af dagen i dag.