Fåreangreb fortsætter: Nu skal kameraer afsløre ulve

Kameraer skal dokumentere, om ulve springer over de "ulvesikre hegn" og angriber får.

Ulveangrebene fortsætter i Idom ved Holstebro. Omkring ti lam er blevet dræbt og spist, og nu sætter Naturstyrelsen kameraer op i en mindre fårefold for at dokumentere, om ulve springer over de "ulvesikre hegn". Det skriver Dagbladet Holstebro.

- Dermed håber vi at få dokumentation for, om det er ulve, der springer over hegnet, eller hvad der foregår. Det er en fold med godt med græs, og den er så lille, at det bør være muligt at overvåge folden. Jeg skal levere fårene, mens det er Naturstyrelsen, som vil sørge for kameraerne til undersøgelsen, siger Jørgen Blazejewicz, der er ejer af Storålam i Idom.

70 får skal nu anbringes i en mindre fold på to hektar, som Naturstyrelsen vil overvåge med kameraer.

- Vi vil gerne vide, hvad der foregår. Derfor har vi nu aftalt med husdyrholderen, at vi undersøger det på denne måde, siger Annette Samuelsen, kontorchef i Miljøstyrelsen. 

Den seneste måneds tid har der ifølge Blazejewich været tre angreb i deres fårefolde, som de formoder skyldes ulve. Der er spist omkring ti lam.

Angrebene har været i folde på statens arealer, hvor Naturstyrelsen har opsat ulvesikre hegn med strøm for oven og for neden. Storålam har opsynet med hegnene.

- Vi har ikke fundet fejl på hegnene ved disse angreb. Et angreb har oven i købet været i en "superfold", hvor der var ekstra spænding på elledningerne, siger Jørgen Blazejewicz. 

Han forventer, at forsøget går igang indenfor en uges tid.

Indtil april har fåreavleren haft 13 dokumenterede ulveangreb på får og lam i foldene omkring Stråsø Plantage. Miljøstyrelsen har anerkendt angrebene som dokumenteret. 

Siden er to angreb blevet dokumenteret. Et før der blev sat strøm på hegnet, og et hvor det senere blev konstateret, at hegnet var ødelagt - formentlig af krondyr. Desuden er 30 lam forsvundet af uforklarlige årsager.

Miljøstyrelsen har før vurderet, at det ikke er sandsynligt, at ulven kan springe over hegnet, men de har heller ikke været afvisende.

Ulve kan komme både under og over de ulvesikre hegn, som er blevet indført for at holde ulvene væk fra for eksempel får i indhegninger. Det viser en ny undersøgelse.

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Natur.