Far efter forvaringsdom for voldtægt: Nu kan jeg trække vejret igen

Retten dømte i dag en 35-årig mand til forvaring på ubestemt tid for voldtægt og bortførsel af 9-årig pige. Nu nu kan pigens familie ånde lettet op.

Familien til en nu 10-årig pige har ventet over et år på dagen i dag.

quoteBåde mig og min kone trak nærmest ikke vejret inde i retten, mens domsafsigelsen var der.

Pigens far.

Dagen, hvor den mand, der er dømt for at have bortført, voldtaget og truet deres datter, skal have dom. Og dommeren og de to domsmænd var enige: Forvaring på ubestemt tid.

- Det er en kæmpe, kæmpe lettelse. Det er der slet ingen tvivl om, det var jo det, vi og anklageren gik efter. Både mig og min kone trak nærmest ikke vejret inde i retten, mens domsafsigelsen var der, fortæller pigens far, der er anonymt af hensyn til sin datter.

- Nu kan jeg trække vejret igen, fortsætter han.

Se video med farens resktion på dommen.

Den 35-årige, hvis navn fortsat forbliver hemmeligt grundet navneforbud, er blevet idømt forvaring for frihedsberøvelse, trusler og voldtægt af en niårig pige i juni 2018. Han skal desuden betale 200.000 kroner i erstatning til den nu 10-årige pige.

Pigen selv har endnu ikke hørt dommen, da hun er skærmet fra sagen og er hos sin farmor på Sjælland.

- Hun ved, at vi skulle i retten i dag, og at der skulle falde dom, men det er ikke noget, der fylder så meget i hendes hoved, lige som vi voksne, der har nogle motiver, der hedder straf og hævn, siger pigens far.

Pigen får først dommen af vide, når hun kommer hjem til Vinderup i weekenden.

Video: Faren, moren og pigen har alle reageret forskelligt. Faren har taget fri fra arbejde, mens moren har haft bedst med at fortsætte arbejdet. Pigen er mere tilbagetrukket.

Alle skal have en chance til

Pigens far tror på, at folk kan forbedre sig og har derfor gjort sig mange overvejelser om livstidsstraf.

- Jeg tror på, at alle skal have en chance mere i samfundet – uanset hvad man så end måtte gøre af forfærdelige ting, så tror jeg på, at alle skal have en chance til. Men når man ikke kan leve op til den chance, man nu engang har fået, så kan jeg ikke se, der er nogen vej tilbage, siger faren.

Den 35-årige er tidligere dømt for fuldbyrdet voldtægt af en 12-årig pige, samt for i flere tilfælde at have kontaktet mindreårige piger over internettet med henblik på at opnå samleje.

Video: Faren til den mishandlede pige mener, at alle fortjener en ekstra chance.

Familien har hjulpet hinanden

Allerede fra begyndelsen var pigens familie enige om, at hvis de skulle kunne komme igennem sagen, så skulle de hjælpe hinanden og snakke åbent om sagen.

- Der ligger noget bearbejdning hos min datter stadigvæk. Der er undersøgelser, der viser, at piger, der har været udsat for det her, kan blive jaget af oplevelsen igennem det meste af deres liv. Så det må vi være forberedt på – der skal noget hjælp til via eksempelvis psykologer, og det må vi være klar til at bakke op om, når den tid kommer, siger faren.

Den 35-årige har anket dommen og derfor skal sagen også igennem landsretten inden der kan blive sat et endeligt punktum i sagen.