Fælleslisten vil skabe nyt udkantsoprør

Partiet Fælleslisten er tilbage med et nyt udkantsoprør i protest mod centralisering i kommunerne.

Leif Hornshøj, Fælleslisten

For nogle år siden startede Fælleslisten og Leif Hornshøj debatten om Udkantsdanmark. Nu vil manden bag skabe et nyt udkantsoprør. Det skriver Jyllands-Posten.

Udkantsoprøret er ikke en protest mod centralisering i København, men mod centralisering i hver enkelt kommune, hvor mindre byer oplever, at folkeskolen bliver lukket, plejehjemmet flyttet og den offentlig service samles i kommunens hovedstad.

Ifølge Leif Hornshøj, der skabte partiet Fælleslisten i Holstebro i 2009, har udkanten sneget sig ind i mange af landets kommuner. Partiet fik plads i Regionsrådet og havde ambitioner om at komme i Folketinget. 

Nu er partiformanden tilbage, fordi han mener, at kommunesammenlægningen i 2007 har skabt udkantsområder i en række midt- og vestjyske kommuner, fordi den offentlige service samles i kommunens hovedby.

- Det er, som om det hele efterhånden skal foregå inde i Herning og Holstebro. Hvad blev der af nærheden og kvaliteten ved at habe den lille skole og det lille plejehjem, siger Leif Hornshøj, der som eksempel nævner Feldborg, hvor skolen er lukket, og Haderup, hvor plejehjemmet og lægen er lukket, til Jyllands-Posten.

Eksperter giver Fælleslisten ret

Ifølge flere eksperter har partiet ret. Kommunerne har centraliseret uden den store debat. Kommunalforsker Roger Buch nævner både skoler, daginstitutioner, musikskoler, rådhuse og ældrecentre som eksempler, men det er ikke lig med mange stemmer til partiet.

- De andre partier vil også sætte den lokale centralisering på dagsordenen, så der er ikke en tom bane at spille på. Det er meget sandsynligt, at lokalpatriotismen er blevet stærkere mange steder, men selv om alle borgere i en landsby står sammen og stemmer på en lokal liste, er det ofte ikke længere nok til at få et mandat valgt, da deres landsby ikke længere er en af 10 landsbyer, den er måske en af 70 landsbyer i kommunen, siger Roger Buch.

Rune Stubager, professor og valgforsker på Aarhus Universitet, mener, at partiets opgave er at fremdrage en bestemt faktor i vælgernes hverdag på samme måde som Venstre og Socialdemokratiet opstod ved at tale til en bestemt befolkningsgruppe.

- Venstre opstod jo f.eks. ved at mobilisere landbobefolkningen, ikke mindst i Jylland. Og det kan sagtens lade sig gøre at skabe et politisk parti på en enkeltsag - særligt lokalt - og det kan formentlig også lade sig gøre med centralisering og udkantsproblematikken som kernen. Det ser vi både i Norge og Sverige, hvor de har hver sin udgave af Centerpartiet, der har leveforholdene i udkanten af landene som dagsorden, siger Rune Stubager.

Leif Hornshøj har allieret sig med Finn Rud Nielsen fra Aulum. Planen er, at de to skal være at finde på stemmesedlen ved kommunalvalget om et år - Leif Hornshøj i Holstebro Kommune og Finn Rud Nielsen i Herning Kommune.

Partiet vil også opstille et par andre kandidater måske i Struer og til Regionsrådet i Region Midtjylland.