Fælles køkkenhave hitter i landsby: - Det er en gave uden lige

Her er 24 husstande gået sammen om at dyrke grøntsager, men de dyrker også et stort fællesskab.

- Mange gange, når man skal hente grøntsager, så går der 1½ time, fordi man bare går og nyder det herude, fortæller Helle Kammp.
- Mange gange, når man skal hente grøntsager, så går der 1½ time, fordi man bare går og nyder det herude, fortæller Helle Kammp.
Foto: Rigmor Sams, TV MIDTVEST

Drømmer du om at have adgang til at høste egne grøntsager, men synes det er lidt uoverskueligt, det der med helt selv først at skulle konstruere og så passe en køkkenhave?

Så se lige, hvad de har fundet på i landsbyen Idom lidt udenfor Holstebro.

Her er 24 husstande gået sammen om at dyrke alverdens grøntsager.

- Det er så dejligt at være sammen med andre om at have køkkenhave. Man får mange flere grøntsager og forskelligartede, end hvis man har det selv, påpeger Helle Kampp.

Én gang om ugen ruller de bevæbnet med trillebøre og haveredskaber ud for at hakke, så og høste.

- Det en fornøjelse at komme herud og hente grøntsager. Mange gange, når man skal hente grøntsager, så går der 1½ time, fordi man bare går og nyder det herude, fortæller Helle Kammp.

Folk ankommer til den fælles køkkenhave i Idom.


I den store køkkenhave finder man blandt andet rækker med frodige grønkål, palmekål, og bladbeder side om side med bønner, gulerødder og majs.

- Jeg kan godt lide tanken om, at man selv har grøntsager, og hvor er det hyggeligt lige at cykle herover og hente et savojkål og gulerødder og plukke nogle bønner. Det har min mor opdraget mig til, for jeg er født og opvokset på en gård, siger Anne-Mette Frøjk.

Fælles for mange er, at de har prøvet at have køkkenhave derhjemme. Men ikke alle kommer med en en god erfaring fra haven derhjemme.

- Vi har prøvet flere gange derhjemme, og det ender desværre i en stor gang ukrudt. Vi fandt så ud af, at man ikke bare kan vende en græsplæne, og så kommer der en køkkenhave. Der skal lidt mere til. Det har vi lært her, siger Preben Skov.

- Jeg kan godt lide tanken om, at man selv har grøntsager, og hvor er det hyggeligt lige at cykle herover og hente et savojkål og gulerødder og plukke nogle bønner, siger Anne-Mette Frøjk.
- Jeg kan godt lide tanken om, at man selv har grøntsager, og hvor er det hyggeligt lige at cykle herover og hente et savojkål og gulerødder og plukke nogle bønner, siger Anne-Mette Frøjk.
Foto: Rigmor Sams, TV MIDTVEST

De arbejder maksimum 1½ time, og bagefter samles de til en øl og en snak.

- I min hverdag, når jeg det ikke, og jeg taler af flere års erfaring. Helt siden jeg var barn, har jeg haft køkkenhave, men ofte går det sådan, at jeg ikke får det passet og plejet, som det kræver.

- Her har vi et rigtig godt fællesskab, og vi får de fedeste grønsager, siger Kirsten Due Rahbek, mens hun står med den smukkeste buket grønkål og palmekål.

- På en eller anden måde kræver det ikke noget ud over den livslyst, man får ved at plante og se noget vokse op, som man så har mulighed for at bruge til noget, tilføjer hun.

Aktivitet i køkkenhaven.

Svend Erik Ramsgaard har mange års erfaring med køkkenhave, og det er ham, der lægger jord til den 800m2 store frodige have.

- Her er stort set alt indenfor grøntsager, vurderer han, men én ting undrer ham dog.

- Hvert eneste år er der en masse gode ideer til, hvad vi også skal dyrke, og det bliver der så sået noget af. Så når folk skal til at høste, så viser det sig, at de er meget traditionelle  allesammen. Så er det mest gulerødder, løg og kartofler, der bliver gravet op først, siger han.

- Vi er ikke helt så avancerede, som vi selv tror.

- Det er en gave uden lige. Det er ikke kun de her frugter, vi kan høste, men det er så meget andet nærhed og fællesskab, vi også kan høste, fastslår Kirsten Due Rahbek.
- Det er en gave uden lige. Det er ikke kun de her frugter, vi kan høste, men det er så meget andet nærhed og fællesskab, vi også kan høste, fastslår Kirsten Due Rahbek.
Foto: Rigmor Sams, TV MIDTVEST

Fælleshaven har eksisteret i 3 år, og der kommer stadig nye til.

Ud over at dele haven, så bliver der også snakket på kryds og tværs. Gode fif og opskrifter bliver flittigt delt, men ikke kun det.

- Jamen, vi taler jo om alt, når vi hakker og sår - hverdagsting, og vi er klar til at støtte og hjælpe hinanden.

- Det er en gave uden lige. Det er ikke kun de her frugter, vi kan høste, men det er så meget andet nærhed og fællesskab, vi også kan høste, fastslår Kirsten Due Rahbek.

Det koster 200 kroner om året at være medlem, og så kan man høste alt det, man kan spise.

Intet går til spilde. De grøntsager, der ikke høstes, samles i en stor bunke, som så bliver til kompost, og næste år kan der så plantes squash i dette.