Endeligt bekræftet: Ulven på spil igen hos Storålam

Det ser ikke ud til, at ulvehegnet hos Storålam har den ønskede virkning. DNA-prøver bekræfter, at ulven har forceret hegnet og dræbt lam, der gik i folden.

DNA-prøver har nu fastslået, at det var en ulv, der tidligere i september var på spil i en ellers ulvesikker fold på Vind Hede ved Holstebro. 

Her havde Storålam både moderfår og lam til at gå i en indhegning, der er omkredset af et hegn, som skulle kunne holde ulven ude. Men det virker altså ikke helt efter hensigten. 

- Vi mangler 40 lam derude i alt. Vi har kun fundet kadaver fra fire af dem. Alle andre er sporløst væk, fortæller fåreavler Jørgen Blazejewicz til TV MIDTVEST.

Det er prøverne fra ét af de tilbageblevne kadavere, der nu viser, at det er en ulv, der har fundet en måde at forcere ulvehegnet på. 

Da lammene i folden var væk, begyndte angrebene at gå udover moderfårene. Således har Storålam nu mistet yderligere syv voksne får bag ulvehegnet. Der er også blevet taget DNA-prøver af deres kadaver. Dem afventer Jørgen Blazejewicz stadig svar på. 

Også angreb i ny fold

Storålam flyttede fårene fra folden og håbede, at det ville hjælpe. Men også i den nye fold har der været angreb. I alt har Storålam mistet minimum 95 får og lam i år, hvor det enten er bekræftet af DNA-prøver, at ulven har dræbt dem - eller hvor det er vurderet overvejende sandsynligt, at ulven er gerningsmand. 

Jørgen Blazejewicz har nu 90 får tilbage på Vind Hede. Lige nu overvejer han, hvad der skal ske i fremtiden. 

- Det ved jeg snart ikke. Vi har sat dem et andet sted hen, fordi vi havde et håb om, at det kan hjælpe. Det gjorde det så ikke. Så jeg ved faktisk ikke, hvad vi gør lige på den korte bane, siger han. 

Storålam er i tæt dialog med Naturstyrelsen om mulighederne. Lige nu overvejer de at forsøge at sikre sig ved hjælp af andre dyr, såsom æsler eller mulddyr. Men det kan også ende med, at fårene helt bliver fjernet fra heden.