En vigtig kulturarv: Stem på Danmarks smukkeste herregård

Nørre Vosborg, Lynderupgård og Bidstrup er med i afstemningen, som skal skærpe interessen for et stykke dansk kulturhistorie.

Hvor ligger Danmarks smukkeste herregård?

Det har organisationen Historiske Huse sat sig for at undersøge, og flere midt- og vestjyske herregårde er blandt de i alt 17 historiske bygninger, der er udvalgt til at deltage i en afstemning på internettet.

- De 17 nominerede herregårde er alle fredede og repræsenterer cremen af vores fælles kulturarv. Der er ikke blot tale om steder med enestående hovedbygninger, men også områder med voldgrave, parker og historiske driftsbygninger. Det gør dem til uundværlige kulturmiljøer, skriver Historiske Huse på sin hjemmeside. 

Blandt de nominerede er Nørre Vosborg ved Vemb i Holstebro Kommune, Lynderupgård ved Skals i Viborg Kommune og Bidstrup i Favrskov Kommune.

Afstemningen foregår på Historiske Huses hjemmeside, og man kan stemme indtil den 2. november.

Kulturarv i øjenhøjde

Historiske Huses præsident, Birthe Iuel, peger på, at herregårdene fortæller om et vigtigt stykke Danmarkshistorie, da adelen havde magt og privilegier - og at virkeligheden i dag er en hel anden, fordi det kan være svært at finde midler til at holde de fredede bygninger vedlige.

- Både de direkte støttemidler fra staten og værdien af skattefradraget er voldsomt reduceret gennem de sidste 30 år. Samtidig stilles der flere og flere fordyrende krav til f.eks. istandsættelse.

- Vi håber derfor, at kampagnen vil skærpe opmærksomheden også fra politisk side. Håbet er at herregårdsejerne kan få bedre vilkår til at passe på disse enestående steder. Samtidig håber vi også, at herregårdsejerne vil fortsætte den gode udvikling, hvor flere og flere mennesker får mulighed for at opleve denne form for kulturarv i øjenhøjde, skriver hun på foreningens hjemmeside.

 

Organisationen Historiske Huse præsenterer i denne video de syv kandidater.

 

 


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Samfund.