En sjælden race: Josephine vil være mekaniker

Pæne negle, lange lokker og masser af makeup. Kvindelige mekanikere er et sjældent syn – men de findes.

Flere og flere piger vælger i dag at uddanne sig til mekaniker. Og de har faktisk talent for det. 

- Mange siger: Ej hvor fedt – det er da ikke så tit, man ser en pige i sådan et fag. Men det er det jo heller ikke – vi er en sjælden race, siger Tania Risquet Brix Laursen, mekanikerelev, Uddannelsescenter Holstebro.

quoteMor, jeg skal være mekaniker.

Josephine Lindegård Rernböck

Hun er en af de piger fra uddannelsen, der fortæller om det særlige karrierevalg. Pigerne er ligeglade med, at de er nogle af de få. De vil have olie på fingrene og lave biler – præcis som mændene gør det.

- Jeg var begyndt som tømrer og kunne godt mærke, at det var håndværker, jeg skulle være. Så ringede jeg til min mor og sagde: Mor, jeg skal være mekaniker, og hun sagde: Jamen, det vidste jeg godt. Jeg ventede da bare på, at du selv indså det, siger Josephine Lindegård Rernböck, mekanikerelev, Uddannelsescenter Holstebro.

- Jeg havde lige fået bil og tænkte, at det kunne da være mega fedt, hvis jeg selv kunne fikse alt på den, siger Tania Risquet Brix Laursen. 

Det er nemt nok at betjene en lift, selvom man har lange negle.
Det er nemt nok at betjene en lift, selvom man har lange negle.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

”Det er jo bare at vaske fingrene. Værre er det ikke”

Selvom det er de færreste piger, der tænder på tændrør og dæktryk, og selvom mekanikerfaget er kendt som et hardcore mandefag, så er der ifølge pigerne flere fordele end ulemper ved at arbejde sammen med mænd.

- Drenge er sgu meget ligetil, hvilket er super rart. Der er ikke rigtig ballade på samme måde, som der måske er på de mere pigerelaterede uddannelser, siger Josephine Lindegård Rernböck.

- Her hjælper vi mere hinanden med at forstå tingene, end at det bare gælder om at blive den bedste i en fart. Og det er ikke gruppeopdelt på nogen måde. Alle snakker med alle. Og det synes jeg også er helt vildt fedt, siger Tania Risquet Brix Laursen.

Josephine og Tania går på det sidste grundforløb. Og deres passion for biler er nøjagtig den samme som hos drengene. De går også op i, hvor store tommer alufælge de kan få på deres bil, hvilken farve og hvilken udstødning den har. 

Tania til venstre og Josephine til højre elsker begge at rode i biler.
Tania til venstre og Josephine til højre elsker begge at rode i biler.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

”Drengene går og tror, at de er de gode”

Det kvindelige touch er de også glade for hos ledelsen på uddannelsescenter Holstebro. Det er godt for drengene i faget, at flere piger finder vej til mekanikerlinjen.

- Drengene går og tror, at de er de gode. Så kommer der sådan nogle piger, som faktisk kan det samme. Det giver en anden dynamik på sådan et hold her, når der er nogle piger på, siger Aksel Meldgaard, pædagogisk procesleder, Uddannelsescenter Holstebro.

quoteDrengene går og tror, at de er de gode. Så kommer der sådan nogle piger, som faktisk kan det samme.

Aksel Meldgaard, pædagogisk procesleder, Uddannelsescenter Holstebro

Og selvom pigerne blander sig i fælge, dæktryk og flotte billakeringer, så er drengene på uddannelsen godt tilfredse.

- Hun er skide dygtig, og så arbejder hun nok mere effektivt end nogen af os drenge på holdet her, siger Andreas Kevin Pedersen, mekanikerelev, Uddannelsescenter Holstebro.

- Piger er mere ordensmennesker og også til dels mere smilende. Jeg tror også, der bliver en helt anden omgangstone på et værksted, hvis der er en pige, siger Josephine Lindegård Rernböck. 

Pigerne synes det er fedt, at de kan fikse alt på deres egne biler.
Pigerne synes det er fedt, at de kan fikse alt på deres egne biler.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Mestrene tør ikke ansætte piger

Selvom de kan deres kram, så er det lettere sagt end gjort, at overbevise folk i branchen om netop det. Det kan nemlig være rigtig svært at få en læreplads som mekaniker, når man hedder Josephine og Tania.

- Jeg fik nogle sjove kommentarer dengang jeg var ud og søge praktik. Der var en der sagde, at det ikke var så tit, man så en pige – det havde han oplevet, at man godt kunne få problemer med, siger Tania Risquet Brix Laursen.

quoteDer var en der sagde, at det ikke var så tit, man så en pige – det havde han oplevet, at man godt kunne få problemer med.

Tania Risquet Brix Laursen

De lange negle, det lange hår og det feminine udtryk kan ifølge pigerne sagtens forenes med olie på fingrene.

- Det er jo bare at vaske fingrene. Værre er det jo ikke, siger Josephine Lindegård Rernböck.

Pigerne drømmer begge om eget værksted. Inden da skal de ud og finde en læreplads for de næste fire år. 

Her kan du se hele indslaget om mekanikerpigerne