Elpriserne er firdoblet efter coronakrisen: Rammer landmænd og industri hårdt

Det er blevet markant dyrere at købe strøm, og det rammer blandt andet landbruget og industrien hårdt.

2:43
Kristian Gade bruger meget strøm på sit kvæglandbrug, og regning kan nu vokse markant.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

Markedsprisen på el er rødglødende, og det koster både forbrugerne og erhvervslivet dyrt. Prisen på el var før coronakrisen omkring 30 øre per kilowatt-time (kWh), hvis man ikke medregner afgifter, men siden er den firdoblet. Per dags dato koster én kWh derfor 1 krone og 20 øre uden afgifter.

Pandemien og de nedlukninger, der fulgte i kølvandet på den, fik ellers prisen på el til at rasle ned til et gennemsnit under 15 øre, men siden har de været på himmelflugt.

Det er noget, landmand og formand for Holstebro-Struer Landboforening, Kristian Gade, kan mærke på pengepungen. På hans ejendom i Flynder er elforbruget vokset markant de senere år og er nu på 350.000 kWh om året.

- Vi bruger rigtig mange kilowatt til vanding, og det er virkelig noget, der rykker, siger han.

De store mængder af strøm kombineret med den høje pris på el betyder, at Kristian Gade sammen med hundredvis af andre landmænd kan se frem til en kæmpe ekstraregning.

- Vi kommer af med cirka 100.000 kroner for strøm, og det ville da være træls, hvis det var sådan, at vi skulle af med 300.000 ekstra til strøm, siger han.

Ekstra regning i millionklassen

Det er ikke kun i landbruget, at de høje elpriser kan mærkes. Endnu værre ser det ud for en af landsdelens store industrivirksomheder, Færch Group, der med 16 fabrikker fordelt over hele Europa, har et gigantisk strømforbrug.

- Vi bruger for cirka 150 millioner kroner strøm om året, hvoraf de 30 millioner kroner er her på Holstebro-fabrikken, siger Jesper Emil Jensen, der er regional CEO for afdelingen i Holstebro.

Her har den eksplosive stigning i elpriserne allerede ramt virksomheden hårdt økonomisk. Konkret betyder det, at fabrikken betaler cirka 500.000 kroner mere for strøm i måneden efter den nye pris. Og det får konsekvenser, hvis prisen fortsætter med at ligge så højt.

- Det har en stor betydning for os og for priserne for vores produkter ultimativt, siger Jesper Emil Jensen.

Den almene forbruger bliver også ramt

Ifølge Jysk Energi i Holstebro er der flere årsager til, at priserne er steget så meget. Generelt bruger vi mere strøm, samtidig med at vindmøller og vandkraftværker har produceret mindre.

- De ting kombineret med at fossile brændstoffer: gas, olie er steget voldsomt. Det gør, at priserne er stigende, siger administrerende direktør Lars Nauer.

De høje elpriser kommer derfor heller ikke kun til at koste ekstra for erhvervsdrivende. Det er også dyre at bruge strøm for de helt almindelige forbrugere.

- Hvis niveauet kommer til at ligge, som det gør i dag på en krone og 20 øre mod tidligere måske 30 øre, så kan det vel komme til at betyde 3000-4000 kroner mere for en forbruger på et år, siger Lars Nauer.

Prisen på naturgas er også steget eksplosivt. Faktisk er den steget dobbelt så meget som elpriserne det seneste år.