Ejerpar om historisk nedbrændt kro: - Det er en drøm, der er gået op i røg

Det er ikke kun brandårsagen ved Borbjerg Mølle Kro, der er uvis. Ejerne skal også tage stilling til kroens fremtid, når chokket har lagt sig.

1:51
600 års historie er brændt ned, nu skal kroejerne lægge planer for fremtiden.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen / TV MIDTVEST

Det er stadig uvirkeligt for kroejerne af Borbjerg Mølle Kro ved Holstebro, selvom det snart er tre døgn siden.

- En af de unge opvaskere ringede til os. Så stod vi op og tog herned. Vi kunne se røgen allerede fra Vinderup, fortæller Malene Harpøth.

Synet der ventede dem, havde de ikke i deres vildeste fantasi forestillet sig. 

- Når man kigger ned på kroen og ser, hvordan det ser ud, så er det jo ganske forfærdeligt. Man bryder jo et eller andet sted sammen. Det har været to-tre dage, som har været fuldstændig uvirkelige. Det er en drøm, der er gået op i røg, siger Mark Harpøth.

Sådan så branden ud på afstand tidligt mandag.
Sådan så branden ud på afstand tidligt mandag.
Foto: Mathias Øgendal / presse-fotos.dk

Påsat eller ej?

Kort før klokken 03:00 natten til mandag blev både politi og brandvæsen kaldt til Borbjerg Mølle Kro ved Holstebro. Her var der udbrudt en voldsom brand i kroen.

- Det har brændt lystigt, og den kommer nok til at brænde ned til grunden, sagde vagtchef Anders Hansen fra Midt- og Vestjyllands Politi mandag morgen til TV MIDTVEST.

Da redningsmandskabet ankom, havde ilden så godt fat i kroen, at brandvæsnet i første omgang måtte koncentrere sig om, at branden ikke spredte sig.

Senere samme dag søgte politiet nu vidner.

- Branden kan være påsat. Det er altid vigtigt at få fat i vidner, som eventuelt har set et eller andet mistænkeligt, sagde Jim Hansen, vicepolitiinspektør og leder af central efterforskning ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Et stort hold politibetjente har hele dagen i dag været i gang med at undersøge kroen for at finde frem til brandårsagen. Det er stadig uvist, om branden blev påsat eller ej.

- Det tør jeg næsten ikke at tænke på. Hvis det er påsat, jamen så må det være syge mennesker. Jeg kan slet ikke forestille mig, at folk kan finde på sådan noget. Så det håber jeg sandelig ikke, siger Mark Harpøth.

Malene og Mark Harpøth fortæller, at stort set alt er brændt væk.
Malene og Mark Harpøth fortæller, at stort set alt er brændt væk.
Foto: Morten Løvig Nielsen, TV MIDTVEST

En uvis fremtid

Malene og Mark Harpøth er det ene af to par, der ejer Borbjerg Mølle Kro. Det andet par, de tidligere professionelle dansere Bjørn Bitsch og Ashli Williamson er på ferie i Kroatien. Når de kommer hjem, skal der tages stilling til, hvad der skal ske med stedet i fremtiden.

- Vi håber selvfølgelig, vi kan opføre et eller andet, der ligner. Men det bliver aldrig det, der var her. Alt er væk. Der er intet tilbage, lyder det fra Mark Harpøth, mens Malene Harpøth fortsætter:

- Møllens historie gik 600 år tilbage, det kan vi jo ikke opbygge.

Politiets fortsætter deres undersøgelser i morgen. 

3:10
Den gamle Borbjerg Mølle Kro øst for Holstebro brændte mandag til grunden. Politiet efterlyser vidner.
Foto: Morten Løvig Nielsen, TV MIDTVEST