Efterskolerne i landsdelen er genåbnet: - Vi er testkaniner for andre efterskoler

Glæden var stor, da eleverne på Staby Efterskole mandag vendte tilbage for at nyde de sidste fire måneder af deres efterskoleophold.

Mandag kunne efterskoler i Vest- og Nordjylland igen byde deres elever velkommen, efter at de siden før jul har været hjemsendt. Det vakte stor glæde hos de unge efterskoleelever på Staby Efterskole ved Ulfborg, der har en del socialt at indhente på de sidste fire måneder.

- Jeg synes, at det er megafedt at være tilbage, og det er rart at se mine venner igen. Men man kan også mærke, at der er noget socialt, vi skal bygge op igen. 

- Fire måneder er ekstremt lang tid. Vi ville gerne have haft de seneste to med, men nu må vi få det bedste ud af det, og så håber vi, at vi kan få en masse fede minder sammen, siger Katrine Kirstine Smedegård, der går i 10. klasse på Staby Efterskole.

Forløsningen var også til at mærke på forstander Anders Boll Mikkelsen, der pludselig skulle arbejde hurtigt for at have skolen klar til eleverne efter den lange pause.

- Det er fantastisk at have fået eleverne tilbage. Vi havde ikke drømt om, at det skulle gå så hurtigt, og lige pludselig var de her bare. Vi er heldige, og det er dejligt, at vi kunne åbne igen, fortæller han.

- Vi skal være et forbillede

Selvom efterskolerne her i landsdelen har fået lov til at åbne igen, så kan de lige så hurtigt lukke ned igen, hvis der kommer nye udbrud med coronavirus. Det er eleverne på Staby Efterskole også klar over, og de påtager sig et ansvar for at holde smitten nede.

Hvis situationen i andre landsdele om to uger ligner den, vi har i Midt- og Vestjylland lige nu, så kan andre efterskoler også åbne igen. Men kun hvis blandt andet Staby Efterskole viser, at det kan lade sig gøre.

- Man kan sige, at vi er testkaniner for andre efterskoler, men jeg synes helt sikkert, at det er værd at prøve af. Vi er ekstremt privilegerede over, at vi kan få lov til at komme, men vi har også respekt for, at vi skal være et forbillede, og vi skal vise, at vi kan overholde restriktionerne, siger Katrine Kirstine Smedegård.

Restriktionerne for efterskolerne indeholder blandt andet, at eleverne må være tætte med hinanden i bestemte grupper, mens de skal holde afstand til de andre elever. 

Forstanderen mener, at de nye restriktioner er strammere, end dem de var pålagt i efteråret. De ekstra restriktioner fylder dog mindre end glæden over at være tilbage på skolen.

- Nu gælder det om at komme tilbage til en ny hverdag. Selvom vi har prøvet corona før, så er det her nyt, og det er lidt strammere, end det har været tidligere. Lige nu må eleverne være tætte i deres primærgrupper, men når de går ud af dem, så skal de holde afstand, og der skal vi vise de andre efterskoler, at det kan vi, fortæller Anders Boll Mikkelsen.

Der går cirka 180 elever på Staby Efterskole.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Samfund.