Efter årelang kamp: Ny uddannelse til en branche, der skriger på arbejdskraft

Støberierne mangler i høj grad specialiseret arbejdskraft. Det skal en ny uddannelse i Holstebro lave om på.

Per Odefey er uddannelsesleder for teknologiafdelingen på Uddannelsescenter Holstebro.
Per Odefey er uddannelsesleder for teknologiafdelingen på Uddannelsescenter Holstebro.
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

Efter næsten fem års hårdt arbejde er det lykkedes at få hele støberiteknikeruddannelsen til Danmark.

Tidligere har man kun kunnet tage grundforløbet i Danmark, og så har det krævet en tur til Sverige for at færdiggøre uddannelsen. Men det er slut nu. 

Fremover kan hele uddannelsen tages på Uddannelsescenter Holstebro, hvor der er blevet indrettet et nyt støberilaboratorium samt et skolestøberi, der skal bruges til folkeskoleelever i brobygning.

- Det er en hel forløsning. Det har fyldt meget at få styr på alting, så det er en forløsning, at vi nu kan sætte punktum, siger uddannelsesleder Per Odefey.

Danmark er mere attraktiv end Sverige

Den nye uddannelse har været ventet med længsel i støberibranchen.

De danske støberier har nemlig rygende travlt, men det kniber gevaldigt med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Det mærker de blandt andet på det Holstebro-baserede støberi Vald. Birn A/S, og virksomheden har derfor været med til at skaffe den nye uddannelse til byen.

- Vi skriger efter dygtig, faglært arbejdskraft. Det mangler vi. Men den støberitekniske del af det er også meget vigtig, så derfor har vi valgt at lave den her satsning, siger administrerende direktør Jens Axel Birn fra Vald. Birn A/S.

Jens Axel Birn, administrerende direktør for støberivirksomheden Vald. Birn A/S i Holstebro, mener det er nødvendigt at gøre en indsats for hele branchen.
Jens Axel Birn, administrerende direktør for støberivirksomheden Vald. Birn A/S i Holstebro, mener det er nødvendigt at gøre en indsats for hele branchen.
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

Med den nye uddannelse slipper danske unge for turen til Jönköping i Sverige, og det vækker glæde blandt en af de studerende på det første hovedforløbshold i Holstebro.

- Det gør uddannelsen mere attraktiv. Jeg var blevet tilbudt at komme til Sverige, men jeg vidste, at det var for langt væk for mig. Så jeg sagde, at hvis jeg skulle tage uddannelsen, så skulle det være i Danmark, siger Christian Skovgård, der bor i Herning

Nødvendigt hvis branchen skal have en fremtid

Flere lokale virksomheder har hjulpet til økonomisk, så den nye støberiuddannelse kunne blive virkelighed.

Alene Birn Fonden har bidraget med 3,2 millioner kroner til et skoleværksted, og ifølge administrerende direktør for Vald. Birn A/S, Jens Axel Birn, så er uddannelsen og de nye faciliteter alle pengene værd.

- Vi gør det her for at skabe grobund for dygtig arbejdskraft til hele støberivirksomheden. Hvis vi ikke selv gør noget og uddanner den her arbejdskraft, så har vi ikke nogen fremtid. Støberiteknik er en niche, man skal have erfaring i. Det er noget, der er vigtigt for den her virksomhed og alle danske støberier, siger han.

Målet er at uddanne omkring ti støberiteknikere om året.