E-mailkorrespondance afslører: Forsvaret ville have mindre afstand mellem badesø og minkgrav

Hidtil ukendte e-mails viser nu, at Forsvaret pressede på for at få Miljøstyrelsen til at slække på afstandskravet mellem Boutrup Sø og minkgravene ved Nørre Felding.

Massegravene fyldt med døde mink er placeret 100 meter tættere på badesøen end Miljøstyrelsen anbefalede.
Massegravene fyldt med døde mink er placeret 100 meter tættere på badesøen end Miljøstyrelsen anbefalede.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Hvordan det helt præcist gik til, at mink blev gravet ned langt tættere på Boutrup Sø - et yndet udflugtsmål for badegæster om sommeren - end Miljøstyrelsen anbefalede, står stadig hen i det uvisse.

Men i hidtil ukendte e-mails, som Berlingske har søgt aktindsigt i, fremgår det, at Forsvaret pressede på for at få slækket på afstandskravet, som Miljøstyrelsen anlagde ud fra et forsigtighedsprincip.

Anbefalingen lød på en minimumsafstand på 300 meter, men der er reelt kun 200 meter mellem kanten af massegraven og søens bred. En fejl, der kan lægges til et chartek af problemer med massegravene, der efterhånden er lige så opsvulmet som de døde mink, der presser sig op gennem jordlaget.

- Alle de spørgsmål, der opstår nu, skyldes, at man ikke har fulgt reglerne, siger professor i miljøret Peter Pagh til avisen, og tilføjer, at nedgravningen af mink er "overbevisende dårligt håndteret".

Senest er det kommet frem, at nedgravningen krævede tilladelse fra de to involverede kommuner - en tilladelse, der aldrig blev givet.

- Det er fuldstændig hovedløst, at kommunerne ikke er blevet inddraget. Det skal de ifølge reglerne, har Peter Pagh tidligere udtalt til TV MIDTVEST.

Ville ikke give afkald på terræn

Men hvorfor skulle Forsvaret presse på for at overskride afstandskravet, der var fastsat for at beskytte søen i Nr. Felding mod fosfor og kvælstofudledningen fra de 4.900 døde mink? 

En kvælstofudledning, der normalt ville kunne gøde en pløjemark på ti millioner kvadratmeter - bare uden en eneste afgrøde til at opsuge næringen efterfølgende.

Det fremgår af en e-mail fra aktindsigten, som Forsvarets Ejendomsstyrelse sender til Miljøstyrelsen den 9. november, som svar på, at de var blevet informeret om kravet.

- Det vil være et markant kapacitetstab i Holstebro, hvis vi skal holde de 300 meter til søen. Vi skal derfor bede jer genoverveje forsigtighedsprincippet, står der blandt andet i mailen.

Sagt på en anden måde har Forsvaret ikke ønsket at give afkald på mere end allerhøjst nødvendigt af det 1.100 hektar store øvelsesterræn, Holstebro Øvelsesbane, som Forsvaret benytter året rundt til kørsel med kampvogne og store brigadeøvelser.

Men en kontorchef i Miljøstyrelsen fastholder dagen efter afstandskravet over for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, skriver Berlingske.

Ingen vil tage ansvaret

Uanset hvad, så blev afstandskravet altså i sidste ende overskredet med en tredjedel.

Korrespondancen afslører ifølge Jørgen E. Olsen, professor i agroøkonomi ved Aarhus Universitet, at nedgravningen er fortsat uden de rette overvejelser. Og at det kan betyde algeopblomstring og fiskedød, hvis de bliver liggende.

Samt, at ingen i princippet kender den rette sikkerhedsafstand, fordi de konkrete forhold om søen og vandgennemstrømningen ikke er endeligt afklaret.

Både Miljøstyrelsen, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, Fødevarestyrelsen, Naturstyrelsen, Den Nationale Operative Stab (NOST), Forsvarsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet er blevet spurgt ind til beslutningen og presset fra Forsvaret.

Til Berlingske svarer Forsvarsministeriet, at indsatsen hører under Rigspolitiets ledelse i NOST, og at bygherre på minkgravene er Fødevarestyrelsen. Selve området er udpeget af Miljøstyrelsen i samråd med Naturstyrelsen.

Ifølge avisen har ingen foreløbigt taget ansvaret for den konkrete beslutning om at overskride afstandskravet og grave mink ned 200 meter fra søen frem for 300.

Miljøstyrelsen har ikke haft mulighed for at stille op til interview om sagen i dag, men skriver følgende til TV MIDTVEST i en mail:

Miljøstyrelsen beslutter mandag den 9. (november red.) som led i et administrativt tilsyn, at der ud fra et forsigtighedsprincip bør holdes 300 m. afstand til Boutrup Sø og meddeler straks dette til Forsvarets Ejendomsstyrelse. Forsvarets Ejendomsstyrelse tilkendegiver, at man vil respektere denne afstand.