Drenge har mistet tillid til voksne efter krænkelser i fodboldklub

En fodboldtræner sendte gennem 10 måneder seksuelle beskeder og billeder til drenge i en fodboldklub. Nu sætter nogle af ofrene ord på deres oplevelser og de konsekvenser, sagen stadig har.

3:54
En tidligere fodboldtræner er torsdag dømt for blufærdighedskrænkelse. Nu står nogle af drengene frem.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

- Jeg stolede fuldt ud på ham og på voksne i det hele taget. Det gør jeg ikke længere.

Ordene falder fra én af de drenge, der torsdag fik rettens ord for, at han er blandt ofrene for en fodboldtræners digitale krænkelser.

Nogle af de krænkede drenge står nu frem for at fortælle, hvordan sagen har påvirket dem.

Af hensyn til sagens karaktér optræder de anonymt. 

Sagen kort:

Historien tager sin begyndelse i den fodboldklub, hvor drengene var tilknyttet. Her var et stærkt fællesskab båret af klubben, og der var altid liv. Gode kammerater og voksne, de havde tillid til. Men det fik en brat ende.

Mystiske beskeder fra træneren

I foråret 2020 begyndte nogle drenge at få underlige beskeder fra deres fodboldtræner. Med tiden begyndte manden også at skrive til drenge fra klubbens andre fodboldhold.

- Først spurgte han mig, hvordan det var gået til kampe og træning. Jeg tænkte, det var pænt af ham at spørge. Men så begyndte han at ville vide, om jeg kiggede på damer, og om jeg havde haft sex før, siger en dengang 17-årig dreng. 

Drengen spillede for det fodboldhold, der blev trænet af den nu dømte mand. Han var ikke klar over, at andre drenge modtog lignende beskeder, og derfor holdt han det for sig selv og forsøgte at spise sin træner af med korte svar: 

- Jeg kunne ikke afvise ham. Jeg kæmpede hårdt for at komme med til kampene, og jeg var bange for, han ville stoppe med at udtage mig. 

Penisbilleder om natten

Efterhånden blev beskederne grovere, og på et tidspunkt begyndte der også at komme billeder. Blandt andet modtog den 17-årige et billede af trænerens penis, hvorefter træneren bad drengen sende et tilsvarende foto tilbage.

Det undlod drengen at gøre, men han turde stadigvæk ikke gå videre med sagen: 

- Jeg blev rigtig bange. Jeg følte ikke, jeg kunne fortælle det til nogen. Jeg frygtede, at mine forældre ville blive sure, fordi jeg havde svaret på nogle af de første beskeder. 

- Jeg var også i tvivl om, om jeg selv havde gjort noget galt, siger han.

Eksempler fra sagens forhold

Frygt for at møde ham i medborgerhus

En anden dreng, der blev offer for den dømtes digitale adfærd, var dengang 14 år. Drengen spillede ikke på den dømtes fodboldhold, men han havde fritidsjob i et medborgerhus, hvor manden arbejdede. 

Også den 14-årige oplevede, at 'uskyldige' beskeder blev grovere: 

- Jeg var bange, og jeg blev bange for at møde ham i medborgerhuset. Han var også en stor mand i fodboldklubben, og alle respekterede ham, så jeg frygtede, at folk ikke ville tro på mig, hvis jeg sagde det.

Præcisering:

Det fremgik tidligere, at fodboldtræneren havde sendt et billede af sin penis til den 14-årige. Dette er ikke korrekt. Fodboldtræneren bad i stedet om et billede af den 14-åriges penis.

  Da den 14-årige blev bedt om at sende et penisbillede, kunne han ikke længere holde det inde, og han valgte at fortælle om sine oplevelser. Det gjorde han til en lærer, der gik videre med sagen. Men den 14-årige var stadigvæk bange for, hvad det ville føre med sig: 

  - Jeg var flov over det. Jeg var bange for, hvad mine forældre ville sige, når de fandt ud af, hvilke beskeder der var tale om.

  Ikke mere tillid til voksne

  Som sagen begyndte at rulle, viste det sig, at de, der står frem her i artiklen, ikke var de eneste. 

  I alt har ni drenge i klubben haft lignende oplevelser med både beskeder og billeder fra manden. 

  Retten i Holstebro idømte torsdag manden en betinget dom på 60 dages fængsel foruden 80 timers samfundstjeneste og en erstatning på 5000 kroner til hver af de forurettede drenge.

  Men her, hvor der er sat et foreløbigt punktum for sagen, står de to drenge nedtrykte tilbage. De føler det ikke, som en afslutning for dem:   

   - Han har jo ramt mig indeni. Jeg kan ikke skrive med voksne længere, for jeg stoler ikke på dem, siger den dengang 14-årige i dag.

  - Han har taget fodbolden fra mig, og i dag går jeg kun i fitness, hvor jeg ikke skal forholde mig til andre mennesker end mig selv. Lige nu stoler jeg ikke rigtig på nogen, siger den dengang 17-årige.

  Fodboldtræneren har anket erstatningen og straffen til landsretten.