Dokumentar kom helt tæt på Søren Gade: Folk må gerne se, at jeg blev irriteret
Venstres vestjyske stemmesluger viste både overskud og temperament i TV MIDTVEST-dokumentaren Gadekampen. Og det har han det helt fint med.
Når man i seks uger bliver mandsopdækket af en journalist, er det umuligt at opretholde en smilende facade hele tiden.
Sådan var virkeligheden også for Venstres Søren Gade, der i forbindelse med folketingsvalget blev fulgt tæt af TV MIDTVESTs videojournalist Karl Erik Lørup.
I dokumentaren Gadekampen møder seerne en veloplagt politiker, der trivedes i valgkampen på den vestjyske hjemmebane. Men man ser også en irriteret Søren Gade, der i flere tilfælde ikke lagde skjul på sin utilfredshed.
Og sådan bør det også være, mener hovedpersonen selv.
- Man kan ikke undertrykke virkeligheden, når man i så lang tid har en mand på slæb. Dem, der kender mig, er nok heller ikke så overraskede. Valgkampen varede 30 dage, hvor du var i ilden hele tiden, og jeg tager ikke en valium hver morgen bare for at smile. Jeg er også et menneske, der kan blive glad, irriteret og ked af det som alle andre, siger Søren Gade.
I en af scenerne blev Gade voldsomt irriteret på Dagbladet Holstebro Struer, som i en leder argumenterede for, at mange stemmer på Søren Gade kunne koste Nordvestjylland vigtig indflydelse, fordi Thomas Danielsen risikerede at miste posten på tinge.
Den vinkel var Gade mildest talt ikke tilfreds med, og i dokumentaren ser man, hvordan han vredt afviste at kommentere sagen over for avisen. Og at det fandt vej til dokumentaren, er han helt afklaret med.
- Jeg var irriteret. Sådan er det, og det er jeg fløjtende ligeglad med, at folk ser. Jeg er stadig irriteret, og hvis jeg ikke ville have haft det med, skulle jeg bare have holdt min mund, siger han.
Den nyvalgte formand for Folketinget har endnu ikke selv set dokumentaren, fordi han vil se den sammen med sine børn. Men han har fået gode tilbagemeldinger fra flere sider og har ikke fortrudt, at han sagde ja til projektet.
- Man siger kun ja, fordi man har tillid til dem, der skal lave det. Ellers skal man lade være, og jeg synes, at det forløb fint og gnidningsløst. På forhånd ved man ikke, hvordan det bliver klippet sammen, men når man har sagt noget, er det jo på bånd. Sådan er virkeligheden.
- Får vi det hele med eller var der situationer, hvor du tog mikrofonen af?
- Ja, når jeg gik på toilettet, men ellers kan jeg ikke komme i tanke om, at vi har slukket for noget.
Og den udlægning bliver bekræftet af videojournalist Karl Erik Lørup, der har lavet dokumentaren sammen med journalist og redaktør Klaus Knudsen Pedersen.
- Vi havde stort set fri adgang hele tiden. Der var en enkelt episode til et valgrally, hvor han holdt hånden over mikrofonen, fordi han så ikke troede, at jeg kunne høre ham. Det kunne jeg så godt alligevel. Og alt i alt så føler jeg, at dokumentaren kommer så tæt på virkeligheden som muligt, siger Karl Erik Lørup.
Hans arbejde med at følge Søren Gade begyndte inden valgkampen til et Venstre-møde på Pårup Kro og sluttede, da en noget skuffet Gade forlod Christiansborg på valgnatten.
- Det har været en god oplevelse at være så tæt på og komme med ind i maskinrummet, hvor strategien bliver lagt, siger Karl Erik Lørup.
Søren Gade lægger ikke skjul på, at de 30 dage med intens valgkamp sled på ham rent fysisk - og den proces kan man også følge i dokumentaren.
- På dag et i valgkampen stod jeg rimeligt skarp. Så kom 30 dage med for lidt søvn og arbejde i mange timer hver dag. Det kan man godt se på mig til sidst. Jeg plejer at gå mange kilometer hver uge - det gjorde jeg ikke under valgkampen, så det skal jeg i gang med igen, siger han.