Dødsbo uden arvinger sætter gang i skattejagt

Nogle gange dør folk, inden de har skrevet testamente og uden nogen naturlige arvinger med henhold til loven. Dødsboet skal derefter gøres op.

Foto: Hans Vittarp

Når et menneske dør, hvad skal der så ske med alle personens effekter? I de fleste tilfælde er der en arving, men når der ikke er en naturlig arving, og der ikke er skrevet et testamente, er det lidt sværere. 

Ofte bestiller den ansvarlige advokat et auktionshus til at identificere de ting i dødsboet, der har en værdi. Herefter bliver de solgt på auktion. 

Casper Hansen er en af dem, som kan blive bestilt til at vurdere et dødsbo. Han er vurderingsekspert hos Holstebro Auktioner. Han synes, at det er spændende at se dødsboene. 

- Vi kommer ud til mange lejligheder og huse, hvor det er rigtig spændende at gå på skattejagt i andre menneskers liv, siger Casper Hansen. 

Det er ikke ofte, at der slet ikke er nogen arvinger til et dødsbo, og det er advokaternes job at gå alle ledetråde efter for nære familiemedlemmer. 

- Det sker ikke så tit, at der ikke er nogen arvinger i boet, heldigvis. Det sker dog ind imellem, og jeg har inden for det sidste halve år haft to boer, hvor vi trods ihærdig eftersøgning må konstatere, at der ikke var nogen arvinger efter loven, siger bobehandler fra Leoni Advokater, Lene Brun. 

De penge som effekterne indbringer på auktion, bliver så givet til staten. Beløbet, som staten tjener om året på ting fra dødsboer, varierer fra år til år, men ligger vanligt på mellem 75-100 millioner kroner. 

04:56 Luk video