Disse tre film er med i opløbet om at blive dansk oscarkandidat

​Dansk Filminstitut har valgt "Lykke-Per", "Den skyldige" eller "Vinterbrødre" til opløb om oscarindstilling.

"Lykke-Per", "Den skyldige" eller "Vinterbrødre".

Det er en af de tre film, som bliver Danmarks kandidat til den eftertragtede filmpris Oscar i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film.

Det har Danmarks Filminstitut (DFI) offentliggjort mandag.

De tre film er med i opløbet om at blive den danske kandidat til oscarprisen, men der er stadig lang vej til den eftertragtede statue, der uddeles ved det årlige store show i februar i Hollywood.

Senere skal feltet med de tre film snævres ind, så der kun står én dansk kandidat tilbage, som bliver indstillet som Danmarks bud.

Herefter ser en oscarkomité på alle landes bud på en film i kategorien, og feltet snævres yderligere ind. Til sidst er der kun fem film, som får en oscarnominering.

Det er den prisbelønnede, danske filminstruktør Bille August, som står bag filmen "Lykke-Per", der er baseret på romanen af Henrik Pontoppidan - et af dansk litteraturs hovedværker. Store dele af filmen er optaget på Hjerl Hede og i Husby.

Filmen er historien om den utilpassede præstesøn Peter Andreas Sidenius, der forlader Nordjylland til fordel for København og jagten på det lykkelige liv.

Henrik Pontoppidan skrev "Lykke-Per" i årene 1898-1904, og romanen skaffede ham i 1917 Nobelprisen for "hans autentiske beskrivelser af dagligliv i Danmark."

Det andet bud på en dansk oscarfilm, thrilleren "Den skyldige", har Jakob Cedergren i hovedrollen som politibetjenten Asger Holm, der besvarer et 112-opkald fra en kidnappet kvinde.

Da røret bliver lagt på, står Asger tilbage med få spor og en potentielt dødbringende sag. Filmen har modtaget publikumsprisen på filmfestivalen Sundance i USA.

"Vinterbrødre", der er instrueret af den islandskfødte Hlynur Pálmason, har tidligere høstet priser både her hjemme og i udlandet.

Den er desuden udvalgt som den danske nominerede, når Nordisk Råds Filmpris uddeles i oktober.

Filmen udspiller sig en kold vinter på et øde kalkværk og fokuserer på den yngste af to brødre. Omgivet af sneklædt natur følger man arbejdernes hårde arbejde, rutiner og liv på værket og i minerne.

/ritzau/

Den røde løber var rullet ud, da biografen i Holstebro bød velkommen til forpremieren på Lykke-Per.

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Kultur.