Der var plads på flere forbrændingsanlæg, da minkene blev gravet ned i jorden

På et samråd onsdag kom det frem, at det havde været muligt at brænde flere mink i stedet for at grave dem ned.

Arbejdet med at grave mink ned gik igang mellem den 6. og 7. november. Billedet her er fra Karup om aftenen den 7.
Arbejdet med at grave mink ned gik igang mellem den 6. og 7. november. Billedet her er fra Karup om aftenen den 7.
Foto: Frederikke Dammark, TV MIDTVEST

Der var uudnyttet kapacitet på flere forbrændingsanlæg, da minkene blev gravet ned ved Nr. Felding ved Holstebro og Karup.

Det skriver Holstebro Struer Dagblad.

Ifølge dagbladet vurderede myndighederne, at kapaciteten til at brænde minkene var for lille og for spredt, hvilket gjorde, man valgte den løsning fra. Det sagde både miljøminister Lea Wermelin og fødevareminister Rasmus Prehn til et samråd onsdag.

Den forklaring tror Venstres klimaordfører Thomas Danielsen dog ikke på, siger han til dagbladet.

- Men forbrændingsanlæg må kun brænde raske mink. Og det havde vel næppe været et større problem at køre dem til et forbrændingsanlæg end til Nr. Felding. Og farligere havde det heller ikke været, siger Venstres Thomas Danielsen.

Vil grave dem op igen

På samrådet onsdag fortalte fødevareminister Rasmus Prehn, at det er regeringens klare ønske, at de mange mink, der er gravet ned ved Nr. Felding og Karup, skal graves op igen, hvis det er muligt.

Forud for samrådet havde et flertal bestående af Venstre, DF, SF, De Konservative, Nye Borgerlige og Alternativet gjort det klart, at det ønsker minkene gravet op.

- Beslutningen om at nedgrave de mange mink skyldes, at vi stod i en helt ekstraordinær situation. Vi skulle bortskaffe 33.000 ton døde dyr hurtigst muligt af hensyn til folkesundheden. I situationen var vurderingen, at nedgravningen var den eneste mulighed, sagde Rasmus Prehn til samrådet.

Han oplyste, at der nu er nedgravet 5500 ton mink ved Karup og 5000 ton mink ved Hostebro. Nedgravningerne er stoppet henholdsvis 25. og 27. november.

Han indrømmede også, at man kunne have foretaget nedgravningen mere hensigtsmæssigt ved blandt andet at inddrage de lokale myndigheder bedre.

- Det er udtryk for, at det er gået stærkt. Jeg forstår til fulde den utryghed, det skaber for borgere, at mink popper op af jorden som følge af forrådnelsesprocessen, sagde Rasmus Prehn.