Danske Fysioterapeuter advarer: Mange børn får skærmskader, fordi de bevæger sig for lidt

Der er sket en voldsom stigning i antallet af skulder- og nakkeskader hos de unge i Midt- og Vestjylland.

Danske Fysioterapeuter lavede for to år siden en undersøgelse, som viste, at mange af deres medlemmer oplevede en stigende tendens i børn og unge, der blev henvist med skulder- og nakkesmerter. Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

I løbet af de seneste tolv år er antallet af børn og unge i Midt- og Vestjylland, der bliver henvist til behandling hos en fysioterapeut, steget fra 3.007 i 2006 til 4.183 i 2018. En stigning på næsten 40 procent, hvor skræmskader er en stor del af forklaringen.

Vi hører jo fra vores medlemmer, at der er flere, der bliver henvist med nakke- og skulderproblemer.

Sanne Jensen

- Vi hører jo fra vores medlemmer, at der er flere, der bliver henvist med nakke- og skulderproblemer. Vi lavede en undersøgelse i 2016, hvor vi ringede rundt til nogen af vores praktiserende medlemmer, og de sagde, at de så en stigende tendens i børn og unge, der blev henvist med den her type problemer, siger Sanne Jensen, regionsformand, Danske Fysioterapeuter, Region Midtjylland.

Læs også Psykolog om brug af skærme: Det kan blive en social udfordring

Ifølge hende får mange børn skærmskader, fordi de bevæger sig alt for lidt.

- Når man holder sine muskler i en statisk stilling, så får man jo ikke blodgennemstrømning til musklerne, og så bliver de ømme, og der bliver en ophobning af affaldsstoffer og mælkesyre i muskulaturen, siger hun.

Kamilla kæmper for at blive fri for hovedpine

Kamilla Kjeldbjerg Bek er en af de unge, der ofte får hovedpine, når hun sidder foran en computer, og hun er en blandt mange unge, der går i behandling hos en fysioterapeut, fordi hun har fået en skærmskade.

Jeg håber, at jeg kan nå til et punkt, hvor jeg kan sidde foran en computer uden at tænke over det

Kamilla Kjeldbjerg Bek

- Når jeg sidder med min computer, så får jeg ondt i hovedet her omkring mine øjne, og jeg begynder også at få ondt i kæben, og det gør, at jeg får svært ved at koncentrere mig og kan ikke fokusere. Det begynder sådan lidt at tåge for mig, siger Kamilla Kjeldbjerg Bek, Gymnasieelev, Holstebro.

Kamilla Kjeldbjerg Bek håber, at hun snart kan blive fri for hovedpine, når hun bruger en computer eller tablet.

- Jeg synes, det er en belastning for mig, at jeg ikke kan sidde og fokusere på noget i særlig lang tid, og jeg håber, at jeg kan nå til et punkt, hvor jeg kan sidde foran en computer uden at tænke over det, siger Kamilla Kjeldbjerg Bek.

02:07

Siden 2006 er antallet af børn og unge her i Midt- og Vestjylland, der bliver henvist til en fysioterapeut af deres læge steget med næsten 40 % på grund af blandt andet skærmskader. Video: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Luk video