Danmarks største: Særlig bro klar på ny motorvej

Ved kommunegrænsen mellem Holstebro og Herning vil man på det nye stykke motorvej køre under Danmarks største faunabro.

På det nye motorvejsstykke mellem Herning og Holstebro vil man fremover komme under Danmarks største faunabro tæt ved Aulum.  

En faunabro er en bro, som er beregnet til, at dyrevildt kan komme over vejen.

Broen er 80 meter bred i begge ender, men bare 56 meter på midten, hvilket giver den form som et timeglas set oppefra. Terrænet er hævet i alle fire hjørner, så den fremstår som en del af landskabet, hvilket gør, at dyrene undgår lys fra motorvejen.

- Det bliver en illusion af landskabet, der kører fra de ene side til den anden. Det bliver ikke et plankeværk, som man ser på andre faunabroer. Vi bygger ikke kun broer over veje, vi bygger landskaber over veje, siger Jens Rex Christensen, der er arkitekten bag broen.

Der vil desuden komme buske og mindre træer ovenpå broen, så det fremstår som et naturligt miljø for blandt andet kronvildt.

Træformen, som broen er støbt i, giver betonet et  mønster.
Træformen, som broen er støbt i, giver betonet et  mønster.
Foto: Uffe Bregendahl, TV MIDTVEST

Fornem byggekunst

Det har været lidt af en opgave at bygge broen, som ikke er magen til de fleste faunabroer i Danmark.

Broen er støbt ad en omgang i en stor træform, hvilket er en vanskelig proces, da det er følsomt over for vind og især regn. Hele processen tog halvandet døgn.

- Man er da stolt over, at hele vores anlægsbranche er på den er måde. At æstetik, teknik og miljø kan gå op i en højere enhed som her, siger Jens Rex Christensen.

Fra vejen er broen kendetegnet ved sin buede ellipseform, og modsat andre faunabroer er der ikke søjler i midten grundet den lange støbningsproces. 

 

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Trafik.