Dan Duck efter kritik: - Vi har ikke lort på vores ænder

Fødevarestyrelsen har de seneste tre måneder haft flere anmærkninger hos virksomheden Dan Duck A/S. Selv siger de, at man sagtens kan spise deres ænder.

Hardy Eskildsen fortæller TV MIDTVESTs reporter om forholdene på Dan Duck A/S.
Hardy Eskildsen fortæller TV MIDTVESTs reporter om forholdene på Dan Duck A/S.
Foto: Esben Jensen, TV MIDTVEST

Gennem en aktindsigt har TV MIDTVEST fået adgang til Fødevarestyrelsens kontrolrapporter hos virksomheden Dan Duck A/S i Struer. I september blev der konstateret, at mange af de slagtede ænder, var smurt ind i deres eget lort.

- Det er et problem, for der kan sidde nogle bakterier deri, som folk kan blive syge af, siger Rikke Aagaard, der er kødkontrolchef hos Fødevarestyrelsen.

- Det er så alvorligt, at vi i en periode har valgt at sætte virksomheden under skærpet tilsyn fra slutningen af september og indtil jul, fortsætter hun. 

Hvis man spiser en and, der har været i kontakt med egen afføring, risikerer man at indtage både salmonella, e-koli og campylobacter. Alt sammen bakterier der kan gøre mennesker rigtig syge.

I oktober lavede Fødevarestyrelsen igen et tjek på virksomheden, og her fandt man ingen afføringsrester på ænderne. Dog kunne Fødevarestyrelsen den 17. december konstatere endnu to tilfælde af ænder med afføring på.

Niveauet er løftet

Hos Dan Duck A/S har de svært ved at forstå anmærkningerne om afføring på ænderne.

- Det er en shitstorm, og jeg synes, det er beklageligt, at den kommer ud i pressen. Men jeg må konstatere, at vi ikke har lort på vores ænder, siger Hardy Eskildsen, der er direktør hos Dan Duck A/S.

- Fødevaresikkerhed og -sundhed kører vi i højsædet herinde. Vi har løftet vores niveau utrolig meget de seneste måneder, fortsætter han. 

Han erkender, at der tilbage i september var et problem, men at det er blevet rettet op nu. Han mener, at grunden til, at der er blevet fundet afføring på ænderne i december er, at de på slagteriet endnu ikke har nået at fjerne det.

- Det er ikke forkert, at der er set gødningsrester (red. afføring) på ænderne, men det er efterfølgende blevet håndteret ifølge de regler, der ligger på et slagteri, siger Hardy Eskildsen. 

Kun halvdelen vasker hænder

På besøget den 17. december kunne Fødevarestyrelsen også konstatere, at det kun cirka var halvdelen af medarbejderne i slagteriet, der vaskede hænder efter at have holdt pause.

- I en fødevarevirksomhed skal det ligge på rygraden, at man vasker sine hænder, også selvom man engangshandsker på, fordi man ellers kan overføre bakterier fra sine hænder over til kødet, siger Rikke Aagaard, der er kødkontrolchef hos Fødevarestyrelsen. 

Her mener Hardy Eskildsen, at der er tale om en fejl fra Fødevarestyrelsens side.

- Hvis det havde været sandt, er det dybt påklageligt, men det er ikke sandt. Det er jeg sikker på, for vi har håndvaske inden folk tjekker ind på slagtelinjen igen, siger han.

Han fortæller også, at medarbejderne har mulighed for at vaske hænder på to etager, og at Fødevarestyrelsen kun har holdt øje på en af etagerne.

- Vi har lavet test på medarbejdernes hænder både før og efter anmærkningen, og de vasker deres hænder fint, siger direktøren hos Dan Duck A/S.

Han fortæller samtidig, at han mener, at det er umuligt at føre fødevarevirksomhed uden at få anmærkninger fra Fødevarestyrelsen.

- Jeg kan med god ro i sjælen sige, at vores forbrugere godt kan spise vores ænder, siger han.

0:28
Rikke Aagaard fra Fødevarestyrelsen fortæller om ænder fra Dan Duck A/S.