Claus går ikke op i fodbold, men nu er hans opfindelse blevet en succes på banen

Landmanden Claus Bjerre var egentlig ikke fan af spillet, men da hans gode idé vakte interesse i fodboldens verden, kom han på andre tanker.

10:48
VIDEO: Se hele afsnittet om Claus Bjerres opfindelse i programmet 'Fra tanke til handling til business' her.
Foto: BB Medier

Ved en fodboldbane i Holstebro sidder den ansvarlige banemand bag rattet på en lille traktor og kigger på sin iPad, mens han streger linjerne op med kridt.

Han virker afslappet, og det er der en god grund til. Arbejdet er nemlig 100 procent GPS-styret, og han kan derfor ikke komme til at tegne ved siden af.

- Fordelen ved at bruge GPS til at lave sportsbaner, og primært fodboldbaner, er at alle streger er fuldkommen lige. De lever op til alle standarder, hvad enten det er superligaen, divisionsfodbold, eller hvad det nu er. Der er ikke nogen diskussion, om målene er de rigtige, for det passer mere præcist end et menneske kan lave, siger Claus Bjerre, der er indehaver af Traqnology, firmaet bag GPS-kridtstregerne.

Brugte det i landbruget

Claus Bjerre er egentlig uddannet landmand og har i sit arbejde på markerne brugt GPS, når der skal sås eller pløjes. For to år siden blev han til et møde mest i sjov spurgt, om ikke han kunne udvikle et GPS-system til at kridte fodboldbaner med.

Claus Bjerre gik hjem i tænkeboks, og frem af skuffen kom idéen til at lave det optimale kridtning af baner ved hjælp af satellit-navigation. Med andre ord var Traqnology født.

- Vi var fuldstændig klar over, at der allerede fandtes robotter, der kunne opstrege sportsanlæg. Men vi syntes ikke, det gik så stærkt. Så med mit kendskab til GPS’er i landbruget og med tanke på, hvor præcist det er, tænkte jeg, at det er smart nok med de her robotter, men det kan gøres meget hurtigere og mere effektivt. Så hvis jeg kan lave en bedre bundlinje for kunden, så må der også være et marked, fortæller Claus Bjerre.

Traqnology er småpenge i fodboldens verden

Og et marked, det var der. I dag holder Traqnology til i Nupark i Holstebro, som er Vestjyllands største kontorfællesskab. Men kunderne er ikke kun de vestjyske. For eksempel er englænderne meget interesserede i Claus’ kridtstreger.

- Nogle englændere rejste til Danmark og så en af vores gatere (maskiner, red.) i Skanderborg, som stregede baner op. Og de fortalte, at sådan en havde de jagtet i flere år. Vi havde præcisionen, men manglede den brugerflade, som de havde. Herefter tænkte jeg, at det her kan blive rigtigt stort, siger Claus Bjerre.

Striberne på fodboldbanen bliver streget op.
Striberne på fodboldbanen bliver streget op.
Foto: BB Medier

Han blev inviteret til England og kom med til fodbold i Manchester. Og selvom Claus ikke interesserede sig synderligt for fodbold dengang, kunne han godt se, at det helt rigtige sted at være for ham var et stort, internationalt fodboldstadion.

- For her er penge ikke noget, man snakker om, det er bare noget, man har. Og hvis vi nu tager et par 100.000 kroner for vores GPS-system, så svarer det jo nærmest kun til en spillerløn for en dag eller en uge. Det er så lille en del af deres budgetter, at det ikke betyder noget, konstaterer iværksætteren.

Satser lokalt – og globalt

Traqnology har nu kunder i England, Sverige, Frankrig og i ti danske kommuner, herunder Claus’ hjemkommune Holstebro.

- Alene Holstebro Kommune har over 200 baner i forskellige størrelser. Hvis du skal have dem lavet på 14 dage uden GPS og kun med målebånd og stålwirer, så kræver det måske seks til otte mand i nogle meget lange dage. Nu har kommunen én mand, der med vores udstyr kan klare det på en uge, fortæller Claus.

Ambitionen for kridtstregs-iværksætteren er nu at komme ind på det yderst attraktive amerikanske marked. En flok internationale investorer har vist interesse for at komme ind i virksomheden.

- Jeg er nysgerrig på, om nogle ser mulighederne i os, og om vi så omvendt mener, det kan betale sig at få flere med ombord, så vi kan accelerere hårdere og hurtigere, end vi har kunnet hidtil. Det er klart, når vi først har strukturen og ved, hvordan vi skal gøre, så er det kun penge, der afgør, hvor stærkt vi kan eskalere, slutter Claus Bjerre.

Claus Bjerre er egentlig landmand, men nu har han kastet sig ud i livet som iværksætter.
Claus Bjerre er egentlig landmand, men nu har han kastet sig ud i livet som iværksætter.
Foto: BB Medier