Briter vil investere 1,2 mia. i Maabjerg Bio Energy

Investeringsfirmaet Pioneer Point Partners fra London er klar til at investere 160 mio. euro i andengenerations-bioethanolfabrik i Maabjerg.

Der kan være en stor investering på vej fra en udenlandsk investor, der kan realisere andengenerations-bioethanolfabrikken i Maabjerg. Det britiske investeringsfirma Pioneer Point Partners står klar med 160 mio. euro eller cirka 1,2 mia. kroner, hvis der er politiske velvilje til at gøre projektet rentabelt. 

-Det er et stort gennembrud for projektet, efter at vi i efteråret var nødt til at sætte planerne på pause, siger Jørgen Udby, der er bestyrelsesformand for Maabjerg Energy Center.

Projektet vil, hvis det igangsættes, kunne skaffe 1000 varige job til Vestjylland. I 2014 fik projektet 290 millioner kroner i EU-støtte. I 2016 blev projektet dog sat på pause, da der ikke var politisk flertal for at stille offentlige lånegarantier til at realisere fabrikken. I stedet blev konsortiet opfordret til at finde private investorer. 

Stadig brug for politisk velvilje

Det har Maabjerg Energy Center gjort nu i form af Pioneer Point Partners, men ifølge Jørgen Udby er politisk opbakning stadig en forudsætning for briternes investering. I forvejen er der fra politisk vedtaget et iblandingskrav af biobrændstoffer i benzin fra år 2020, men det er altså ikke nok.

- Vi har stadig brug for en form for støtte. Vi forestiller os det lidt på samme måde som med havvindmølle-parkerne, hvor man laver et udbud, og hvor staten så garanterer en mindstepris på bioethanol, siger Udby til Dagbladet Holstebro Struer.

Glæde på rådhusene i Holstebro og Struer

Hvis anlægget bliver en realitet, skal det i givet fald opføres tæt ved grænsen mellem Holstebro og Struer Kommune. Det vækker glæde hos de to kommuners borgmestre. 

- Vi har en stærk interesse i at skabe vækst, lokale arbejdspladser og samtidig bidrage til den grønne omstilling, så det er en fantastisk god nyhed, at projektet lever endnu. Lokalplaner og myndighedsgodkendelser er for længst på plads, så vi er klar til at byde de private investorer velkommen, siger Holstebro-borgmester H. C. Østerby.

Han bakkes op af sin kollega i Struer:

- Det vil være fantastisk, hvis vi kan understøtte lokal jobskabelse og samtidig bane vejen for eksport af grøn teknologi, så vi kan skabe endnu flere job i hele landet. Det er en rigtig god nyhed, at der er fundet private investorer, så de vestjyske kommuner ikke skal stå for lånegarantier for den kommercielle del af projektet, siger Struer-borgmester Mads Jakobsen.

Inden der kan tages en investeringsbeslutning, skal der findes en afklaring på rammevilkårene for det revitaliserede projekt. Derfor har Maabjerg Energy Center nu genoptaget kontakten med regeringen.