Brætspil på biblioteket: Man lærer hurtigt nogen at kende

Brætspilsaften trækker folk på biblioteket. Brætspil og bøger er to sider af samme sag for biblioteket, mener udviklingskonsulent.

Flere biblioteker bruger brætspil til at lokke kunder i butikken. Udlånene af bøger er fladet tyve procent siden 2009. Men bibliotekerne gør meget andet end at låne bøger ud. På Holstebro Bibliotek har de succes med at arrangere brætspilsaften. 

- Vi er rigtig glade for det her arrangement. Vi har konsekvent 25-30 mennesker der kommer forbi, siger Søren Svane Hansen der er udviklingskonsulent på biblioteket i Holstebro. 

Rundt om et af de lange borde på biblioteket sidder ni mennesker og spiller et spil i den ene ende og i den anden sidder yderligere fire og spiller et andet spil. Denne mandag aften er typisk for brætspilsaftenerne, biblioteket har arrangeret i et års tid. 

- Jeg synes, det er rigtig hyggeligt at komme herop og sidde og spille sammen. Nogen kender vi, nogen kender vi ikke. Hvis man ikke kender nogen, når man kommer herop, så kommer man hurtigt til det, siger Tina Siig, der bygningskonstruktør og kommer fra Ulfborg. 

De kender ikke nødvendigvis hinanden på forhånd, men rundt om brætspillene opstår et nyt fællesskab. 
De kender ikke nødvendigvis hinanden på forhånd, men rundt om brætspillene opstår et nyt fællesskab. 
Foto: Gustav Houe Dall, TV MIDTVEST

- Førhen sad jeg faktisk bare helt for mig selv. Var slet ikke ude blandt mennesker overhovedet, jeg kendte ingen i Holstebro. Det var lidt svært at komme ind på folk faktisk. Men det er meget godt, at komme herover, siger Nicolaj Storgaard, der er slagterlærling og bor i Holstebro. 

- I det her fællesskab kommer man til at lære nogle nye mennesker, man aldrig vlle have mødt overhovedet. Heller ikke under hovedet, siger Nicolaj Storgaard med et grin, der også får de andre rundt om bordet til at grine. 

De har deres eget sprog og humoren lyder også lidt speciel henover bordet. Der er store smil og grin og masser af snak under spillene. Stemningen er hyggelig og uformel. 

- Bøger og brætspil er jo to sider af samme mønt. Det er et spørgsmål om oplevelser. Det handler om at lære noget, men i spillene er der også den dimension, at man kan lære noget af andre, siger bibliotekets udviklingskonsulent. 

Denne mandag aften bliver der spillet forskellige spil. Dette er kort fra spillet 'Det dårlige selskab'. 
Denne mandag aften bliver der spillet forskellige spil. Dette er kort fra spillet 'Det dårlige selskab'. 
Foto: Gustav Houe Dall, TV MIDTVEST

- Biblioteket skal være mere end blot en bogsamling. VI skal rigtig nok stille materialer til rådighed, men vi skal også være et interesseområde, der er frit tilgængeligt og giver masser af muligheder for at blive inspireret, siger Søren Svane Hansen.

Holstebro bibliotek har i alt 150 forskellige brætspil, og der er ofte udlåns-kø til de forskellige spil.   
 

Holstebro Bibliotek forsøger at lokke kunder i butikken vedat arrangere brætspilsaftener og udlåne brætspil.