Børn rykker ind i fremtidens børnehave

En ny og moderne daginstitution i Holstebro viser vejen for fremtiden. Daginstitutionen har indgået et tæt samarbejde med VIA.

For første gang i 20 år åbnede der mandag en spritny daginstitution i Holstebro. Stedet hedder "Filosoffen", og det skal huse omkring 150 vuggestue- og børnehavebørn. Det er meningen, at stedet skal vise vejen for, hvordan moderne daginstitutioner kan fungere i fremtiden. 

Filosoffens nye hus ligger lige overfor VIA i Holstebro, og det er planen, at de to steder skal arbejde tæt sammen. Første skridt er allerede i gang: En filosof fra VIA har været med til at finde ud af, hvordan pædagogerne kan arbejde med børnene på en ny måde.

- Vi prøver at gøre personalet opmærksomme på de små øjeblikke i løbet af en hverdag, hvor der er grund til at undre sig og vise nysgerrighed og især være opmærksomme på, hvad det er, børnene er optaget af at udforske, siger Christian Bundgaard Svendsen, filosof og lektor ved pædagoguddannelsen på VIA.

- Det handler om at åbne op for alle muligheder og se, hvad der er i de ting, som børnene tager initiativ til, fortsætter han.

Med et helt nyt hus har der været plads til at tænke store, nye tanker, og alle ansatte har været med til at fortælle arkitekterne om deres ønsker i forhold til det endelige resultat.

- Det er jo tegnet, som vi gerne vil have det. Vi har været med hele vejen. Al personale har givet deres input, og vi har fået opfyldt rigtig mange af de ønsker, vi havde.

Det er meningen, at børnehaven skal være i et tæt samarbejde med uddannelserne på VIA, der for eksempel kan låne børn til projektopgaver eller kan komme og bidrage med den nyeste viden om pædagogik og bevægelse.