Børn kan også have søvnapnø

Søvnapnø forbindes ofte med velvoksne mænd, men hvis dit barn sover dårligt om natten, så kan det skyldes netop søvnapnø.

8:56
Her kan du se hele udsendelsen om børn med søvnapnø.

På Regionshospitalet i Holstebro er ph.d.-studerende og læge Tina Lildal i gang med at kortlægge, hvordan man bedre kan finde ud af, om børn lider af søvnapnø.

Når børn har vejrtrækningsproblemer om natten, lyder diagnosen ofte på, at det er mandler eller polypper, der skal fjernes. Men helt op til en tredjedel af børnene får ikke nogen bedre søvn og vejrtrækning af at blive opereret.

Derfor skal lægerne være bedre til at stille den rette diagnose.

- Det handler om at give lægerne et ekstra parameter til at stille en god diagnose. Vi vil gerne kunne se, om der kan være andet end mandler eller polypper, der kan være grund til den dårlige søvn. For eksempel søvnapnø, hvor luftvejene klapper sammen i få sekunder under søvnen, siger Tina Lildal, ph.d.-studerende og læge.

Undersøgelsen foregår blandt andet ved at montere børnene med et overvågningsapparat en enkelt nat. Apparatet monitorerer vejrtrækning og puls, og kan dermed give lægerne et indblik om der er vejrtrækningspauser under barnets søvn.

Omkring 60 børn deltager i undersøgelsen.