Bøller eller unge med benzin i blodet? Knallert-drenge deler vandene

Denne ene part mener, at de larmer og kører stærkt, mens den anden part siger, at der skal være plads til unge med benzin i blodet.

8:52
De er unge. De elsker at skrue i deres scootere og mødes for at køre en tur i byen. Men ofte deler de vandene hos borgerne. De larmer og kører stærkt, siger den ene part. De er unge med benzin i blodet, og dem skal der også være plads til, siger den anden part.
Foto: Anne Moulvad, TV MIDTVEST

Lige som så mange andre lokalsamfund, så er der også i Vinderup en gruppe af unge drenge, der mødes og kører rundt i byen på deres knallerter.

Gruppen i den lille by mellem Holstebro og Skive skiller sig dog ud fra andre; de har nemlig været med i et lokalt kulturprojekt, hvor de optrådte på deres knallerter på hovedgaden i byen.

- Undervejs i projektet fandt vi ud af, at der var en masse fordomme mod de unge scooterkørere, og de selv følte sig ret misforståede i lokalsamfundet, og det har vi arbejdet med som tema i forestillingen, siger Sara Strandby, der er initiativtager til kulturprojektet ’Nye Tider i Vinden.’

En af de drenge, der er med i projektet fortæller, at han har følt sig truet, når han kommer kørende på sin knallert i byen.

- For det meste, så ser folk på os som en hjelm og en knallert. Det er det. De ser os ikke som personen bag hjelmen. Jeg har flere gange været på vej hjem, hvor folk er hoppet ud foran mig eller tager hånden ud foran. Det er pissefarligt, og man kan vælte. Folk skal slappe af eller snakke med os. Men de skal lade være med at hoppe ud foran os med en rive eller en skovl, siger Alexander Mejdahl fra Vinderup.

Håber at slippe for trusler

Knallert-drengene fra Vinderup har deltaget i kulturprojektet i håbet om at ændre folks syn på dem.

- Jeg håbede, at projektet ville åbne øjnene hos folk i byen, for jeg ved, at der er en del af os, der har fået nogle trusler. Jeg er selv blevet sparket til, når jeg er kørt forbi en person. Jeg håber, det har ændret sig. Vi får stadig det der ’kæmpe-idiot-hvad-fanden-har-du-gang-i-blik’, men det er ikke så tit længere, siger Jens Peder Hedegaard fra Vinderup.

Alexander Mejdahl, Jens Peder Hedegaard og Oliver Sommer Carlsen fra Vinderup mødes jævnligt med deres knallerter. Enten for at skrue i dem eller for at køre en tur sammen.
Alexander Mejdahl, Jens Peder Hedegaard og Oliver Sommer Carlsen fra Vinderup mødes jævnligt med deres knallerter. Enten for at skrue i dem eller for at køre en tur sammen.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

For initiativtager til kulturprojektet, Sara Strandby, har det været en oplevelse at komme tættere på knallert-drengene.

- Når jeg hører en scooter nu, så hører jeg ikke længere scooterlarm. Så lytter jeg og tænker, at det måske er en, jeg kender, der kommer kørende. Så det har ændret den måde, jeg lytter til scootere på.

Forestillingen på hovedgaden i Vinderup og dokumentarfilmen var et samarbejde mellem kulturprojekterne Nye Tider i Vinden og Kunstneren Tæt På.