Blikkenslager og bedemand i nyt samarbejde: Masseproducerer metalkister

Når afdøde personer skal til udlandet, foregår det i metalkister. Indtil for nylig skulle de bestilles hjem fra Polen, men en vestjysk blikkenslager har nu meldt sig på markedet.

En bedemand fra Struer foreslog en lokal blikkenslager at lave kister. Nu blomstrer kisteproduktionen i Vestjylland.
En bedemand fra Struer foreslog en lokal blikkenslager at lave kister. Nu blomstrer kisteproduktionen i Vestjylland.
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Hvad kan en bedemand og en blikkenslager samarbejde om? Svaret er metalkister, der kan holde til det tryk, der er, når lig skal transporteres med fly.

Og det har en blikkenslager i Holstebro spottet, og han er derfor nu blevet kistemager.

- Normalvis lever vi jo af traditionelt blikkenslagerarbejde, så det er meget anderledes, siger Sebastian Byskov fra Byskov Blik.

Ideen med at få produceret metalkister i Vestjylland opstod hos en bedemand i Struer, der

- Vi fik lavet vores metalkister førhen i Polen, som vi bruger til at sende afdøde hjem med flyvemaskinen til deres lande. Og jeg sad og tænkte på, hvorfor vi ikke kunne få lavet det her i Danmark, siger Søren Kirk fra Din Lokale Bedemand i Struer.

Og når man er vant til at få vandet til at løbe i de vestjyske bygninger, så kan det virke som en vanvittig ide at skulle lave det sidste fartøj, et menneske befinder sig i.

Men det skræmte ikke Sebastian Byskov væk, da Søren Kirk kontaktede ham med den specielle blik-opgave.

- Det havde vi aldrig nogensinde forestillet os, at vi skulle! Men det er jo det der med at gribe chancerne, når de kommer og se mulighederne i dem, siger blikkenslageren til TV MIDTVEST.

Og det har han ikke fortrudt siden. På et halvt år udviklede de et produkt, der matchede de polske priser, og med et fokus på solidt håndværk blev det hurtigt en god forretning.

- Det er blevet et meget bedre produkt, vi har fået til næsten de samme penge, siger Søren Kirk.

Årligt har bedemanden fra Struer omkring 80 begravelser, hvor den afdøde skal til udlandet i en metalkiste.

Ofte er det muslimer, som skal begraves på fødeegnen.

- Behovet er jo rigtig stort. Det vil også kun gå hen og blive stigende. Vi har flere og flere, der egentlig gerne vil sendes hjem til deres eget land, når de ikke er her mere, siger Søren Kirk.

Grunden til, at valget ofte falder på metalkisterne hos de muslimske familier, er egentlig ikke religiøs.

- Det er noget kulturelt. Der er rigtig mange, der hellere vil blive begravet i deres hjemland, fordi det er der, de stammer fra, siger Mohammad Jammal, der er imam i Skive.

Hos Byskov Blik har de allerede sendt 50 metalkister ud i verden, og på længere sigt er det planen, at metalkisterne fra Holstebro skal eksporteres til hele Norden.