Birn-direktør har sagt op: - Det er på tide, at jeg prøver noget nyt

I mere end 100 år har virksomheden Birn i Holstebro haft en fra familien Birn som direktør, men nu skal en ny i front. Birns nuværende direktør, Jens Axel Birn, har nemlig sagt op.

Efter mange år er det nu tid til, at der skal ske noget nyt.

Jens Axel Birn, der er administrerende direktør i Vald. Birn A/S i Holstebro, har sagt sin stilling. 

Han er den femte generation i Nordeuropas største støbejernskoncern - men også den sidste.

Han har nemlig sagt sin stilling op efter næsten 17 år og er klar til at give arbejdsopgaverne videre til en ny.

- Nu har jeg siddet i det samme job som administrerende direktør i Vald. Birn A/S, så synes jeg, det er på tide at prøve noget nyt i den resterende del af mit arbejdsliv, siger Jens Axel Birn.

Men det betyder også, at Birn virksomheden nu skal klare sig uden en Birn. For med med kun en kortvarig undtagelse, har en Birn altid siddet ved roret i den 125 år gamle virksomhed. 

Men det kommer ikke til at være en ny Birn, der overtager stolen for bordenden og ansvaret for de cirka 650 medarbejdere, for hans børn har helt andre karrieredrømme og interesser. 

Velovervejet beslutning 

Det er bestemt ikke en akut-beslutning, at Jens Axel Birn ikke længere vil stå i spidsen for det gamle jernstøberi.

- Efter modne overvejelser har jeg sagt, nu er det tid til at sige farvel til den her gode virksomhed. Og så se om mine kompetencer kan komme i brug et andet sted, fortæller han.

Virksomheden er i dag fondsejet, og det betyder, at det ikke er en familieejet virksomhed. Og det er måske årsagen til, at beslutningen muligvis har været nemmere at træffe.

- Jeg har jo ikke en forpligtelse i form af et ejerskab, så var situationen nok en anden, og beslutningen svære at tage, siger den afgørende direktør, der i sin tid søgte stillingen.

Jens Axel Birn er god til at komme ud og snakke med de ansatte i produktionen, mener tillidsrepræsentanten.
Jens Axel Birn er god til at komme ud og snakke med de ansatte i produktionen, mener tillidsrepræsentanten.
Foto: Niels Viggo Bentsen, TV MIDTVEST


Slet ikke færdig på arbejdsmarkedet

Selv om Jens Axel Birn nu siger farvel til sine vante rammer, er han med sine 57 år slet ikke klar til at slippe arbejdsmarkedet. 

Men det er dog med lidt andre ambitioner, at han vil søge arbejde, end han hidtil har haft.

- Jeg har ikke ambitioner om at komme ud i et nyt toplederjob. Men jeg håber, at jeg kan komme ind i en virksomhed. Enten som noget midlertidig ledelse, eller at jeg kan komme til at arbejde i en mindre ledende rolle, siger han og fortsætter:

- Og så håber jeg, at jeg også kan komme ind i nogle bestyrelser. Jeg er overhovedet ikke klar til at trække mig fra arbejdsmarkedet. Det er jeg for ung til. Jeg føler også, at jeg kan bidrage med og tilbyde noget.

Om Vald. Brin A/S

Ikke en ny Birn

Hvem der sætter sig i direktørstolen efter Jens Axel Birn er endnu uvist, men ifølge den nuværende administrerende direktør, så bliver det i hvert fald ikke en fra Birn-familien.

- Jeg har ingen idé om, hvem der skal sidde i direktørstolen, det er bestyrelsen, der beslutter det. Jeg sagde mit job op før sommerferien, så nu har de haft et halvt år til at finde en, og jeg tror, der er en ny kandidat på trapperne, siger han.

Jens Axel Birns børn er i gang med helt andre karriereveje, og de har andre interesser, så det bliver ikke aktuelt, siger han.

Jette Sulkjær er tillidsrepræsentant på Val. Birn A/S, og hun kommer til at savne Jens Axel Birn.
Jette Sulkjær er tillidsrepræsentant på Val. Birn A/S, og hun kommer til at savne Jens Axel Birn.
Foto: Niels Viggo Bentsen, TV MIDTVEST

Men uanset hvem der bliver den nye direktør i virksomheden, så håber Jette Sulkjær, som er  tillidsrepræsentant, at den nye også vil være interesseret i de ansatte.

- Jeg håber, der kommer en ny, der også kommer ud i produktionen og snakker med os, siger hun.

Og det er fordi Jette Sulkjær er vant til, at Jens Axel Birn er synlig i virksomheden.

- Vi er virkelig glade for, at han kommer rundt i virksomheden, han snakker med alle uanset hvem de er, han ved hvem folk er, han ved, hvad de laver. Det er noget, jeg har stor respekt for, siger hun.

Og tillidsrepræsentanten er slet ikke i tvivl om, at han vil blive savnet blandt mange medarbejdere. 

10:00
I 2011 besøgte programmet Fast Arbejde det store jernstøberi.