Biogas-anlæg svigter landmænd

Maabjerg Bioenergy skulle tage imod 90 ton dybstrøelse fra landmændene om dagen, men det kan ikke lade sig gøre. Landmændene mener, at biogas-anlægget løber fra en aftale.

Mælkeproducent Anders Nørgård fra Hogager skulle egentlig have leveret 1800 tons dybstrøelse til Maabjerg Bioenergy om året, men biogas-anlægget kan ikke modtage det, selvom det var planen. Dybstrøelse er det, landmændene har dyrene til at ligge og gøde i, som under normale omstændigheder ville blive spredt ud på marken.

- Ideen var, at vi kunne få vekslet noget af vores husdyrgødning om til handelsgødning med en høj optagelsesform. Det ville altså være til gavn for både vores pengepung og miljøet, siger Anders Nørgård.

Løber fra aftale

Planen var at Måbjerg Bioenergy skulle tage imod 90 tons strøelse om dagen, men det er ikke sket. Biogas-anlægget løber fra en aftale, mener formanden for områdets landboforening.

- Os landmænd, der har sat næsen op efter at skulle levere dybstrøelse til Måbjerg Bioenery, vi står tilbage med noget, vi er lidt træt af, siger Kristian Gade, der er formand for Holstebro Struer Landboforening.

Tekniske udfordringer

Det er tekniske udfordringer der gør, at anlægget ikke kan tage imod strøelsen, det skal være for længe i tankene. Derfor mener Maabjerg Bioenergy ikke, at de løber fra en aftale.

- Der står i aftalen, at hvis strøelsen giver tekniske problemer, så skal vi ikke hente mere dybstrøelse hos landmændene. Mig bekendt er der ingen andre biogas-anlæg, der har succes med at håndtere dybstrøelse, siger direktør Knud Schousboe.

Men den forklaring køber landmændene ikke bare sådan.

- Hvis det teknisk set ikke er muligt, så har de da ret i, at der ikke er en aftale. Men vi har ikke udtømt alle muligheder, og fundet ud af, om det virkeligt ikke er teknisk muligt, siger Kristian Gade.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Erhverv.