Bæredygtigt og billigt - flere køber julegaver i genbrug

Julen er kendt for at tømme pengepungen. Men det kan nu få en ende. Det er nemlig blevet populært at gøre sine julegaveindkøb i genbrugsbutikker.

Hvad ville du sige til, hvis der lå en brugt gave under juletræet i år? Det kan der meget vel komme til. Det store fokus på bæredygtighed er nemlig også nået til julegaverne.

quoteDet er billigt og miljøvenligt og der er en masse fine ting.

Andrea Ølgaard Madsen og Sidsel Tang Christensen

På trods af, at salget i genbrugsbutikker altid har været lavere i december end resten af året, er den udvikling ved at vende.

- Det er billigt og miljøvenligt, og der er en masse fine ting. Det er nemt at finde noget, og det er lige så fint som i dyre butikker, siger Andrea Ølgaard Madsen og Sidsel Tang Christensen, der begge er 12 år og i år indleder julegavejagten i Kirkens Genbrug i Holstebro.

De to piger handler løs med to andre veninder fra 6. klasse. I genbrugsbutikken kan man nemlig finde gaver til hele familien. Der er nemlig både flotte lysestager til mor og skjorter til far.

- Til bedsteforældre er der porcelæn og sådan noget. Det har mange gamle mennesker, siger Sidsel Tang Christensen med et smil på læben. 

Studerende nyder godt af genbrug

I Røde Kors Butik i Viborg har de også været vant til, at december var mere stille end årets resterende måneder. Det er dog i år anderledes.

- Den stigning, vi har haft hele året, er også i gang i december, og det er så dejligt, siger Dorit Hjorth Henriksen, der er aktivitetsleder i Røde Kors Butik i Viborg.

Genbrug er godt både for miljøet og pengepungen.

- Når man er ung og studerende, er det ikke sikkert, at man har så mange penge til julegaver. Jeg havde en ung kvinde i formiddag, som købte tre bluser til sin kæreste. Tre til 15 kroner, siger Ingrid Bødker, der er butiksleder i Kirkens Genbrug i Holstebro.

Ingen bytteservice

Det er ikke kun prisen og bæredygtigheden, der er anderledes i en genbrugsbutik sammenlignet med en traditionel butik.

- Vi kan jo ikke sådan lige hamle op med de gængse butikker inde i byen, fordi der kan man komme tilbage med varen og bytte til noget andet, og det, de har købt her, tager vi ikke retur, med mindre de forærer os det, siger Dorit Hjorth Henriksen fra Røde Kors Butik i Viborg.

Men det er ikke noget, der skræmmer de handlende piger. 

- Jeg ville ikke have noget imod at få genbrugsgaver, hvis det er noget, man kan bruge. Det kunne være tøj eller fin en dekoration til vinduet, siger Andrea Ølgaard Madsen og Sidsel Tang Christensen.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Forbrug.