Arkitektstuderende på Hjerl Hede: Fortiden former fremtidens byggeri

15 arkitektstuderende bygger en fårestald på frilandsmuseet Hjerl Hede for at få mere praksis ind i uddannelsen.

Hvad har et hold arkitektstuderende og en fårestald på Hjerl Hede til fællles? Faktisk en hel del i de her dage. Lige nu er en gruppe studerende nemlig i færd med at bygge en ny stald i de historiske rammer på frilandsmuseet ved Vinderup.

quoteVi prøver at få en forståelse for, hvad håndværk er, så vi på den måde også kan tegne bedre.

Nicolaj Pedersen, arkitektstuderende

- Det er en meget anderledes oplevelse end at sidde inde på tegnesalen, fortæller Emma Sophie Larsen, der er arkitektstuderende fra Aarhus og bakkes op af sin medstuderende:

- Vi prøver at få en forståelse for, hvad håndværk er, så vi på den måde også kan tegne bedre, forklarer Nicolaj Pedersen, der sammen med 14 af sine studiekammerater er taget til Hjerl Hede som et led i sin arkitektuddannelse.

Stor motivation  

Blandt de studerende er der både en irer, en franskmand og en russer. Alle er de en del af kandidatforløbet på arkitektuddannelsen i Aarhus, og her handler uddannelsen ikke blot om at tegne, men også om at få forståelse for de bygninger, man tegner: 

quoteDet er jo en kæmpe motivation, at det man laver, det betyder noget, det skal stå ude i verden og være til gavn.

Niels Park Nygaard, lektor, Arkitektskolen i Aarhus

- Og Hjerl Hede er jo et sted, hvor vi har direkte adgang til flere århundreders bygningskultur og det at bygge – både i de bygninger, der allerede er her, men også fra de mennesker, der er her, fortæller Niels Park Nygaard, der er lektor på Arkitektskolen i Aarhus.

I alt 15 arkitektstuderende er en del af staldprojektet på Hjerl Hede.
I alt 15 arkitektstuderende er en del af staldprojektet på Hjerl Hede.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST
- Hjerl Hede er jo et sted, hvor vi har direkte adgang til flere århundreders bygningskultur, fortæller lektor på Arkitekskolen i Aarhus, Niels Park Nygaard.
- Hjerl Hede er jo et sted, hvor vi har direkte adgang til flere århundreders bygningskultur, fortæller lektor på Arkitekskolen i Aarhus, Niels Park Nygaard.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Fårestalden bliver ikke en historisk bygning, men en moderne driftsstald bygget af de arkitektstuderende med inspiration fra arkitektur fra hele verden. Men der bliver ikke bygget med hverken beton eller cement, men kun naturlige materialer.

- Det er jo en kæmpe motivation, at det man laver, det betyder noget, det skal stå ude i verden og være til gavn. Så selvom det er en øvelse, så skal tingene jo være i orden, for det er et rigtigt byggeri, forklarer lektoren.

Det er anden uge, de kommende arkitekter arbejder på Hjerl Hede. Og til at finansiere staldbyggeriet har Arkitektskolen brugt 130.000 kroner fra en bevilling til grønne omstillingspilotprojekter.

Se indslaget fra Hjerl Hede her.