Anna sover i det fri: - Kobler fra på en helt anden måde

Flere og flere vælger at overnatte i det fri, viser tal fra Naturstyrelsen. En af dem, der ofte overnatter i det fri, er Anna Riis fra Holstebro.

At sove i en seng med tag over hovedet er det, de fleste foretrækker. Men ikke Anna Riis fra Holstebro. I hvert fald ikke i mange af årets nætter.

quoteDet giver mig en helt anden ro

Anna Riis, anlægsgartnerlærling

Hun vælger i stedet at forlade boligen og gøre naturen til sit soveværelse. Siden 2015 har hun utallige gange smidt en hængekøje over den ene skulder og en sovepose over den anden og allieret sig med skovens frie rum frem for fire, lukkede vægge.

- Jeg kobler fra på en helt anden måde i det, jeg vågner op i naturen. Det giver mig en helt anden ro at være derude fra start og starte min dag der, end hvis jeg kun går en tur i skoven, siger Anna Riis.

Til daglig er hun i lære som anlægsgartner i Holstebro, og det er ofte, når hun er på skoleophold i Aarhus, at soveposen bliver valgt som alternativ til boxmadrassen.

Det bytte er hun langt fra den eneste, der tager.

Stor stigning i udeovernatninger

Fra 2013 til 2018 er tallet af bookede overnatninger på store lejrpladser steget med over 70.000 i Danmark. I 2018 var der således omkring 177.000, der valgte at bruge statens skov- og naturområder, skriver Naturstyrelsen på deres hjemmeside. Der findes ikke officielle tal for, hvor mange der i alt har overnattet ude.

quoteJeg synes, at naturen er for alle

Anna Riis, anlægsgartnerlærling

I alle disse områder er det lovligt at gøre som Anna Riis og hænge en hængekøje op, så længe at man ikke beskadiger naturen. Ønsker man at overnatte i telt, findes der flere hundrede områder rundt omkring i landet, hvor man kan gøre det uden tilladelse. En oversigt over disse områder kan ses på Naturstyrelsen.dk.

Regler for overnatning i det fri

På flere af Naturstyrelsens skov- og naturområder findes der sheltre, der kan være alt fra mindre huse med plads til en familie til større overdækninger med plads til 30 personer.

- Jeg synes, at naturen er for alle. Folk skal bare tage det derfra, som de bedst kan lide. Der er ingen, der siger, at man skal sove i hængekøje og lave bål. Man kan kaste sig ud i naturen og gøre det til sit eget, siger Anna Riis og fortsætter.

- Mange af dem, der ved noget om at overnatte i naturen, vil gerne dele ud af viden og erfaring. Det er helt klart mit indtryk. Hvis man spørger, vil de helt sikkert gerne svare.

Anna Riis kan sagtens bruge en hel aften på at hygge omkring et bål.
Anna Riis kan sagtens bruge en hel aften på at hygge omkring et bål.
Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

Naturen afløste fest og farver

For 32-årige Anna Riis er friluftsliv i alle afskygninger hendes altoverskyggende hobby. Alt fra vandreture og overnatninger i det fri til at samle på svampe og kigge på dyrelivet er ting, der trækker hende ud.

Men sådan har det ikke altid været.

I ungdomsårene var der for Anna Riis, ligesom der er for mange andre i den aldersgruppe, lidt mere fokus på fest og farver, som hun selv kalder det. Som tiden gik var det dog naturen der vandt frem hos hende.

- Jeg synes, at det giver en ro. Men der er også noget fællesskab i det. For mig er det lige så vigtigt at være afsted med nogen, som jeg kan dele den her interesse med, hvor vi alle sammen synes, at det er fedt at sidde en hel aften og prikke til et bål. Man kommer hinanden ved på en anden måde, siger hun.

Hør herunder, hvordan Anna Riis finder ro i naturen, når hun har svært ved at slappe af derhjemme.

Naturens naturlige begrænsninger hjælper Anna Riis til at slappe af.
Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

Ud med telefon, ind med natur

Netop det at komme hinanden ved på en anden måde frem for at skulle underholdes af mobiltelefon, computer eller fjernsyn er en af Anna Riis’ opfordringer til, at flere kan have gavn af at komme ud i naturen.

- De stjæler for meget tid fra os selv og fra hinanden. Det er super ærgerligt, synes jeg. Man kan sidde og spise sammen, men så sidder alle og kigger ned i deres telefon. Det er lidt en ærgerlig tendens.

Sådan ser Anna Riis' soveudstyr ud, når det er sat op.
Sådan ser Anna Riis' soveudstyr ud, når det er sat op.
Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

Vanedannende at sove ude

I 2018 skrev Anna Riis ned, hver gang hun havde en overnatning i det fri. Mere end 70 gange blev det til. Og det er vanedannende for hende. For selv om der godt kan gå en weekend, uden at hun sover i det fri, så skal der helst ikke gå to.

- Så bliver jeg frustreret og irriteret over, at jeg ikke kan komme afsted. Men samtidig er der også andre ting, der skal passes. Det er også fint nok, Men der skal helst ikke gå for lang tid.

Tre overnatningsråd fra Anna Riis


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Natur.