Anklager i ulvesag går efter fængselsstraf: - Det er en alvorlig overtrædelse

Sagen om en skudt ulv skal nu for retten. En mand risikerer at komme i fængsel.

Videoen af et ulvedrab er efterhånden gået hele landet rundt, og nu skal sagen for retten.

quoteDer er en meget streng beskyttelse af det her dyr i Europa

Ulrik Panduro, specialanklager, Anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi

En 66-årig mand er tiltalt for at skyde en ulv nær Ulfborg den 16. april. Manden er fra lokalområdet og tiltalt for at skyde ulven fra sin bil.

Anklagemyndigheden går efter en fængselsstraf.

- Det man skal tænke på, det er, at den her sag den indeholder to overtrædelser. Del en overtrædelse af jagtloven, som i sig selv vil give en bødestraf, men der er også en overtrædelse af artsfredningsbekendtgørelsen, fordi der er skudt et fredet dyr. Det er en alvorlig overtrædelse, forklarer specialanklager Ulrik Panduro og tilføjer:

- Der er en meget streng beskyttelse af det her dyr i Europa, og det er den første sag af sin slags, og derfor har vi valgt at rejse tiltalen som en domsmandssag, så der er mulighed for at udmåle en fængselsstraf.

Her kan du se den opsigtsvækkende video af ulvedrabet. Vi advarer om stærke billeder. 

Nægter sig skyldig

Den 66-åriges forsvarer, Jan Schneider, forklarer i en pressemeddelelse, at hans klient erkender at have affyret skud, men at han nægter sig skyldig i den rejste tiltale.

- Jeg kan oplyse, at min klient under hovedforhandlingen vil vedstå at have affyret det skud, sagen handler om. Det ændrer ikke ved, at han nægter sig skyldig i den rejste tiltale.

- Det er vigtigt, at retten bliver præsenteret for min klients forklaring uden en længerevarende offentlig debat om skyldsspørgsmålet forud for hovedforhandlingen. Derfor kommer der ikke nogen yderligere uddybning på dette tidspunkt, siger Jan Schneider.

Ulrik Panduro mener dog, at de har stærke beviser mod den 66-årige.

- Der kan være mange argumenter for, hvorfor han mener, at han er uskyldig i tiltalen. Jeg er spændt på, hvilke argumenter, det må være. Vi har alle sammen set en video af, at han sidder i bilen med riflen og skyder ulven, så jeg føler, jeg har et rigtigt stærkt bevis i sagen.

Principiel sag

Det er første gang siden starten 1800-tallet, at en ulv er blevet skudt i Danmark. Derfor har anklagemyndigheden ikke nogle tidligere straffe at gå efter.

- Det er klart, at det her er en principiel sag. Det er den første sag, vi skal behandle nedskydning af en ulv i Danmark, så den vil selvfølgelig danne præcedens for de domme, der må komme efterfølgende, siger Ulrik Panduro.

Han vil ikke på nuværende tidspunkt udtale sig om, hvor lang en fængselsstraf, som anklagemyndigheden har tænkt sig at gå efter. Samtidigt ønsker han ikke at tage stilling til det politiske og de mange følelser der har været involveret i sagen.

quoteHvad folk mener og føler, det har intet med den her sag at gøre. Det her er en konkret overtrædelse af lovgivningen

Ulrik Panduro, specialanklager, Anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi

- Det er sådan, at i den her sag skal man holde det her helt adskilt. På den ene side så er der hele spørgsmålet om ulven i Danmark og alle de her politiske ting. Det fokuserer jeg ikke på. Det, jeg fokuserer på, er, hvad lovgivningen siger. Så hvad folk mener og føler, det har intet med den her sag at gøre. Det her er en konkret overtrædelse af lovgivningen, slår han fast.

Sagen kommer til at køre som en domsmandssag ved retten i Herning den 28. september 2018.

 

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien 112.