Alternativ løsning: Vil skjule forhadte kabler på havets bund

Der er masser af plads på havets bund, og det kan man lige så godt udnytte, mener SF.

Karsten Filsø vil håber, at man vil undersøge alle muligheder for at undgå store højspændingsmaster. Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Planer om 500 nye højspændingsmaster har medført massive protester fra både lodsejere og kommuner.

Læs også Borgermøde om højspændingsmotorvej: Svær at få i jorden

Folketinget besluttede i 2016, at masterne skal gå fra Idomlund ved Holstebro og hele vejen til den tyske grænse.

Tidligere har diskussionen lydt på, om de cirka 35 meter høje master skal graves ned, men nu kommer folketingskandidaterne ved Vestjyllands Storkreds, Karsten Filsø og Andreas Albertsen, og formand for Holstebro Struer Landboforening, Kristian Gade, med et helt andet forslag.

- Vi foreslår, at vi bruger havet. Havet har altid været en transportvej, og det kan det også være for el. Vi er på vej til at lave en forbindelse mellem Storbritannien og Danmark, så vi kan udveksle strøm, og når vi skal transportere mellem Danmark og Tyskland, så kan vi måske også lade det ske i havet, siger Karsten Filsø.

Her ses en illustration af, hvordan de nye master ville komme til at se ud i landskabet. Foto: Energinet

Skal undersøges

Hidtil har man diskuteret, om det i stedet er muligt at grave ledningerne ned i jorden.  Men myndighederne ikke helt afvisende over for den nye idé.

Læs også Minister vil have planlagt el-ledning i jorden

- Jeg synes, det er et helt oplagt spørgsmål. Hvorfor ikke lægge det hele i havet, for så ville vi alle sammen være fri for at se på luftledningerne. Faktisk er det en af de løsninger, som ministeren har bedt os om at kigge på. Ministeren har bedt os om at lave en rapport og se på det hele en gang til, fordi der helt naturligt er kommet meget kritik, siger direktør for Energinet Eltransmission, Henrik Riis.

Den melding er manden bag idéen, Kristian Gade, glad for.

- Det er glædeligt. I respekt for alle de lodsejerne, som eventuelt skal lægge jord til, der er det naturligt og almindelig ordentlighed, at man undersøge alle muligheder, fortæller han.

Karsten Filsø og Kristian Gade drømmer om, at kablerne kan ende i jorden. Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Svær opgave

Selvom Energinet er i fuld gang med at undersøge mulighederne, så forklarer de dog også, at det er teknisk meget vanskeligt at transportere 400 kilovolt kabler over så lange strækninger både i jorden og i vandet.

Læs også Nedgravning af højspænding koster småpenge

- Helt generelt så er det de samme udfordringer, der gør sig gældende, når man har kabler i vandet og kabler inde på landjorden. Det helt store spørgsmål her er, hvor lange kabler kan man have på det her høje spændingsniveau. Så på nuværende tidspunkt ved vi faktisk ikke, om det her kan fungere, siger Henrik Riis og tilføjer:

- Netop fordi der ikke er nogen, der har lavet det her før, og vi har set nogle af de her tekniske udfordringer folde sig ud som problemer før, så vurderer jeg, at der er en ret stor risiko her.

Den endelig konklusion kommer først, når Energinets rapport bliver offentliggjort.

02:24 Luk video