Algerne kommer: Hold øje med vandet, hvis du skal ud at bade

Det varme sommervejr får algerne til at dukke op i badevandet, og det kan være farligt for både mennesker og dyr.

Billedet her er taget ved Søndervig Strand den 1. juni, hvor det gode vejr også fik rødalgerne til at dukke op. Nu er situationen den samme flere steder langs Vestkysten. Foto: Seerbillede / Leon Ditlevsen

Det er ikke kun solglade mennesker, som nyder det lune vejr. Varme rimer nemlig på alger, og blandt andet langs Vestkysten er algerne begyndt at dukke op i stor stil.

De seneste dages temperaturer har givet algerne gode vækstbetingelser, og de findes nogle steder i så store koncentrationer, at de klumper sig sammen i vandet eller ligger som skum på overfladen og i vandkanten.

Hvis vandet er klart, kan man roligt bade, men man skal være opmærksom på store plamager i vandet.

Torben Mølgaard, Holstebro Kommune

Holstebro Kommune melder om mange alger ved Vesterhavet, og fra kommunen er rådet, at man skal kaste et grundigt blik på vandet, inden man finder baderingen frem. Hvis der enten ligger en tynd film eller noget, der ligner andemad oven på vandet, skal man passe på.

- Hvis vandet er klart, kan man roligt bade, men man skal være opmærksom på store plamager i vandet. Vi har fået meldinger ind om oliespild, som viste sig at være alger, for det kan godt ligne olie oven på vandet, fortæller Torben Mølgaard, der er chef for kommunens teknik- og miljøafdeling.

Solen kan få de farlige alger frem

Ved Vesterhavet er lige nu det rødalger, der er mest udbredte, og de er helt ufarlige. Men hvis det varme vejr fortsætter, kan der kommer blågrønne alger, som danner giftstoffer, der kan give diarré eller hudirritation. Det gælder også for eksempelvis hunde, der går i vandet.

Læs også Politiet må øge indsatsen: Det varme vejr får folk til at stimle sammen på populære badestrande

Det kan være svært at se forskel på de to typer alger, så hvis der er beskidt skum i vandet eller store plamager af alger, skal man tænke sig om en ekstra gang.

- Vi ved, at de farlige alger ofte kommer, når vejret er sådan her, så derfor vil vi gerne gøre opmærksom på det, så folk kan nå at reagere, før de går i vandet, siger Torben Mølgaard.

Gode algeråd

  • Hvis vandet er varmt og vejret er godt, kan der være alger i juli og august.
  • Hold øje med skilte, der fraråder badning.
  • Gå ud i vandet til knæene og kik på dine fødder. Hvis du ikke kan se dem, kan vandet være så fyldt med alger, at du ikke bør bade.
  • Bad ikke ved kraftigt skum i vandet, det kan være algeopblomstringer.
  • Børn skal passe mere på end voksne. De vil reagere på mindre mængder gift, fordi de er små – og de vil gennem deres leg i vandet og på stranden være mere udsatte for algerne. Lad derfor ikke børn lege i algefyldt vand – og hold dem væk fra skumansamlinger på stranden. Det kan være døde alger.
  • Mennesker, der i forvejen er svækkede eller allergiske, skal holde sig væk fra algerne.
  • Fugle, kvæg og hunde er udsatte, fordi de ofte drikker store mængder vand fra søer og kyster. De bør derfor holdes fra kysterne og fra døde alger på sø- eller strandbredden.
  • Hold øje med kommunens hjemmeside. Alle kommuner skal løbende kontrollere deres badevand og advare de badende, hvis der er for store mængder af alger.

    Kilde: Miljøstyrelsen