Aftenskolerne i kritik af bibliotekernes kulturelle tilbud

Det at gå på biblioteket kan være meget mere end at låne en bog. Et faktum der udfordrer aftenskolerne, AOF.

Pandekagespisning, strikkecafé, morgensang eller ølkor. 

Mulighederne for fælles aktiviteter på bibliotekerne rundt om i Midt- og Vestjylland er mange. Aktiviteterne er skabt for at skabe liv. Muligheden for at låne bøger er ikke længere alene nok, hvis folk skal trækkes til. Dog er omdrejningspunktet for aktiviterne altid af faglig relevans. 

quoteJeg kan bare se, at bibliotekerne ligger langt fra den formålsparagraf, de er sat i verden til.

John Meinert Jacobsen, Direktør, AOF. 

- Det er jo aldrig bare løs snak, eller at drikke et par bajere. Der er altid indhold i vores arrangementer, der passer ind i rammen af et bibliotek, fortæller Iben Østerbye, Projektleder på Holstebro Bibliotek. 

En onsdag aften i april har 30 personer på biblioteket sagt ja tak til dagens arrangment. Det byder på fælles samtale over et måltid mad til 100 kroner. 

Nedgang hos aftenskolerne

Mens forskellige arrangmenter lokker flere og flere til bibliotekerne, så står udviklingen i stampe på aftenskolernes AOF-kurser. Det mærker Erik Holm Nielsen, der underviser på AOF i Holstebro. 

- I 1980´erne kunne vi samle ni hold til mine malekurser. I dag skal vi kæmpe, hvis vi skal få nok tilmeldte til bare et hold, fortæller Erik Holm Nielsen.

Spørgsmålet er så, om AOF-skolerne rundt om i landet har sovet i timen eller bibliotekerne overtræder grænsen for, hvad de udbyder af begivenheder. Direktøren i AOF, John Meinert Jacobsen, er ikke i tvivl. 

- Jeg kan bare se, at bibliotekerne ligger langt fra den formålsparagraf, de er sat i verden til. Når de udbyder spisning, foredrag og andre arrangmenter tager det de kunder, vi var tiltænkt. Det er lidt som hvis du åbner en isbutik, og en anden hver dag står og deler gratis is ud på fortovet foran. Så mister du nok en del omsætning, lyder det fra John Meinert Jacobsen. 

- Jeg mener ikke, vi har sovet i timen. Vi er underlagt nogle tilskudsregler. Der skal være brugerbetaling på alt, hvad vi laver. Kommunerne sætter en ramme til rådighed for, hvor meget vi kan lave. Vi vil gerne lave mere. Bogerne betaler 2/3 dele af udgiften til aftenundervisning, jeg mener vi følger godt med, fortsæstter John Meinert Jacobsen.

Hør hele John Meiners kritik af bibliotekerne. 

Kulturminister Mette Bock understreger, at bibliotekerne og aftenskolerne har forskellige opgaver i samfundet. Hun har dog fuld tiltro til, at bibliotekerne holder sig til de opgaver, de er sat i verden for at opfylde. 

Se hele indslaget om Bibliotekerne og AOF her. 

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Samfund.